latinica  ћирилица
11/10/2015 |  15:08 | Autor: SRNA

Dodik: Ćopićevo djelo obilježilo istoriju srpskog naroda

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Hašanima kod Krupe na Uni da je Branko Ćopić iza sebe ostavio monumentalno djelo koje je obilježilo ne samo ovaj kraj, već i istoriju srpskog naroda.
Dodik u Hašanima - Foto: SRNA
Dodik u HašanimaFoto: SRNA

Dodik je naveo da je Ćopić na poseban i osebujan način govorio o temi koja nas uvijek prati - borba za slobodu.

- Ta borba za slobodu podrazumijeva i izgradnju mjesta posvećenih velikim ljudima i velikim imenima, kao što je Branko Ćopić, istakao je Dodik koji je prisustvovao centralnoj manifestaciji organizovanoj povodom stotinu godina od rođenja književnika Branka Ćopića.

On je istakao da je izgradnja kompleksa "Bašta sljezove boje" u Hašanima, Ćopićevom rodnom mjestu, jedan od prioriteta i ocijenio da poslije projektovanja i izrade osnovnih dokumenata neće biti problema u realizaciji.

- Republika Srpska će u tome učestvovati. Republika Srpska ima obavezu prema ovom kraju, prema Ćopiću i ovim ljudima, prema svojoj prošlosti, istoriji i svojoj budućnosti, naglasio je Dodik.

U Hašanima, rodnom mjestu Branka Ćopića, danas je održana centralna manifestacija organizovana povodom stotinu godina od njegovog rođenja.

Održan je kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili učenici osnovnih škola, hor "Una" iz Novog Grada, dok su pjesnici govorili stihove Ćopiću u čast.

Obilježavanju su prisustvovali član Predsjedništva BiH Mladen Ivanič, ministar prosvjete i kulture Srpske Dane Malešević, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, te brojni književnici i građani.

Ivanić: Neizbrisiv trag Branka Ćopića

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je u Hašanima kod Krupe na Uni da je Branko Ćopić značajan ne samo u književnosti nego i u identitetu srpskog naroda, posebno na krajiškim prostorima.
Ivanić je rekao da su na Ćopićevim djelima odrastale brojne generacije i da je njegov trag neizbrisiv.

- Branko Ćopić je lijepo govorio o ovom kraju, o ovom narodu i na pravi način ga predstavio svijetu zato se Ćopiću treba vraćati, istakao je Ivanić koji je prisustvovao centralnoj manifestaciji organizovanoj povodom stotinu godina od rođenja književnika Branka Ćopića.

Foto: Srna

 

Ivanić je naveo ima čvrsta obećanja da će Vlada Azerbejdžana finansirati izgradnju replike Ćopićeve kuće.

- Mi svi zajedno treba da radimo kako bi Hašani postali mjesto gdje će dolaziti djeca i učiti o Ćopiću, rekao je Ivanić.