latinica  ћирилица
11/10/2015 |  18:11 | Autor: RTRS

BiH plodno tlo za teroriste? (VIDEO)

Višemjesečni talas migranata iz ratom zahvaćenog regiona Bliskog istoka, osim humanitarne katastrofe, nosi i ozbiljne bezbjednosne rizike. U kolonama unesrećenih, infiltrirani su militanti, koji su iskustvo sticali u terorističkim organizacijama poput Islamske države, Al Nusre i drugih, sve češća su upozorenja domaćih i evropskih poznavalaca bezbjednosnih prijetnji.
BiH plodno tlo za teroriste? - Foto: RTRS
BiH plodno tlo za teroriste?Foto: RTRS

O broju sumnjivih osoba u nepreglednim kolonama, malobrojni žele da licitiraju. A njihove informacije kreću se od nekoliko stotina do nekoliko hiljada.

Engleski Sandej tajms nedavno je objavio da je više od 4.000 milianata terorističkih organizacija razgranatih na Bliskom istoku, već u Evropi.

Јugoistok i balkanske zemlje, tvrde eksperti, pogodno su tlo za njihovo stacioniranje, skrivanje i djelovanje. Da li je BiH spremna da se suprotstavi narastajućoj prijetnji? 

Kao rasadnik terorista! Deceniju je tako BiH karakterisana u međunarodnim bezbjednosnim krugovima. Domaći su uglavnom „gurali glavu u pijesak“. Godinama su granice BiH, nesmetano prelazili ratnici džihada na putu ka vrelini sirijskog pijeska. I opet isto. A onda su likovi sumnjive prošlosti i prema tvrdnjama eksperata, još sumnjivije budućnosti, krenuli u suprotnom smjeru, prema Balkanu, jugoistoku Evrope, pa čak i Uniji. Vodeći bh. bezbjednjaci hladnokrvno su konstatovali – spremni smo! Da li je baš tako?

- Postoje institucije koje na nekin način fleksibilno prihvataju te situacije koje se u svijetu karakterišu kao fundamentalizam i terorizma i to onemogućava pune akcije u BiH, rekao je Miloš Šolaja, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

Nesposobnost, političko i bezbjednosno paktiranje sa sumnjivim licima, odranije je poznato. Ulazak, prema našim informacijama, više od 250 bezbjednosno rizičnih osoba za samo nekoliko sedmica, i uglavnom preko Sarajevskog aerodroma, od kojih je skoro pola izgubljeno s radara domaćih službi, ne ide u prilog tvrdnji o spremnosti.

Dokazano – vizni režim već je narušen. Sankcija nema. U BiH ima samo Strategija za borbu protiv terorizma. I to na papiru.

- Ta deklaracija je izjava dobrih namjera, na organima vlasti, na Agencijama za provedbu zakona i naravno na društvu u cjelini je da tu Strategiju provedu u djelu, istakao je Vlado Azinović, autor knjige "Al Kaida u BiH - mit ili stvarnost".

Strategija je i ranije predviđala preventivno djelovanje. U praksi, bilo je tek represivno! Stranih boraca bh. porijekla zvanično oko 200. Nezvanično više od 350.

Najmanje 50 ih se već vratilo, a izrečena samo jedna presuda s mizernom kaznom i to za odlazak u pokušaju. Povratnici sa Sirijskog ratišta, i godinama stvarana infrastruktura radikalizma, za prijem dolazećih džihadista i sumnjivaca pogodna su baza. I u BiH i u regionu.

-Dolazak većine tih ljudi, pojavljivanje na granicama naših susjeda kada nemaju nikakve identifikacione dokumente ostavlja sumnju i kod nas stvara jednu veću dozu opreza, naglasio je Mijo Krešić zamjenik ministra bezbjednosti BiH.

Realnu opasnost na trusnom balkanskom tlu, povećavaju slabo kontrolisani tokovi sumnjivog novca. I razvoj informacionih tehnologija.

- To dalje usložnjava problem s obzirom na činjenicu da oni dio terorističke akcije koju pripreme mogu da rade iz trećih zemalja, dodao je Branimir Mandić, direktor Centra za bezbjednosnu saradnju Јugoistočne Evrope.

Istine radi, ova prijetnja ima globalni predznak. Nisu pošteđene ni mnogo razvijenije i bezbjednosno funkcionalnije zemlje od BiH.

Pred migrantskim cunamijem kleči i zapad i jugoistok Evrope. A BiH? Već nebrojeno puta pala na ispitu – nastavlja li po starom!