latinica  ћирилица
11/10/2015 |  18:32 | Autor: RTS

Ankara: Karanfili za žrtve, parole protiv Erdogana

Trodnevna žalost u Turskoj poslije jučerašnjih bombaških napada u kojima je poginulo najmanje 95 osoba, a povrijeđeno 246. Pristalice prokurdskih stranaka, koje tvrde da je u napadu ubijeno čak 128 ljudi, organizovale proteste u više gradova, optužujući vladu i predsjednika Erdogana da su odgovorni za napad. Prve indicije ukazuju da je ID odgovoran za napad, tvrde izvori iz snaga bezbjednosti. Turska nastavlja vazdušne napade na kurdske militante na jugoistoku zemlje i severu Iraka, javlja "Hurijet".
Protesti u Ankari - Foto: Screenshot
Protesti u AnkariFoto: Screenshot

Više hiljada ljudi okupilo se u Ankari pod jakim snagama obezbjeđenja kako bi položili karanfile na mjesto bombaških napada. Policijske snage upotrijebile suzavac kada su izbili neredi, prenosi Tanjug.

Građani su popunili Trg Sihije u centru Ankare u neposrednoj blizini mjesta jučerašnjeg napada ispred gradske željezničke stanice.

AP javlja da su izbili neredi kada je policija upotrijebila suzavac kako bi spriječila okupljene da polože karanfile na mjestu nesreće.

Policija je prvo zadržala ožalošćene, uključujući lidere prokurdske Narodne demokratske partije Selahatina Demirtasa i Figena Јuksekdaga, pod izgovorom da su istražitelji i dalje na mjestu nesreće, da bi grupi od oko njih 70 na kraju bilo dozvoljeno da uđu u ograđeno područje i na kratko odaju poštu žrtvama.

Ankara - karanfili za žrtve (Foto:Reuters/Umit Bektas)

Grupa ožalošćenih je onda krenula u šetnju ka centralnom trgu u Ankari uzvikujući parole protiv turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, koga mnogi smatraju odgovornim za seriju napada koji su od ljeta pogodili Tursku.

Turska agencija Anadolija javila je da je zvanična Ankara privremeno zabranila prikazivanja slike jučerašnjeg bombaškog napada u prijestonici zbog "javne bezbjednosti".

Vrhovni odbor je za RTV saopštila da je "kancelarija premijera nametnula zabranu iz bezbjednosnih razloga i javne bezbjednosti, mada mediji i dalje mogu da emituju pokrivalice u saopštenjima o dvostrukoj eksploziji i direktnim komentarima".

Prve indicije ukazuju da je Islamska država odgovorna za napad

Izvori iz turskih snaga bezbjednosti izjavili su da prve indicije ukazuju da je Islamska država odgovorna za napad u Ankari i istraga se fokusira na ekstremističku islamističku grupu.

Neimenovani izvor naveo je da jučerašnji napad ima "upadljive sličnosti" sa samoubilačkim bombaškim napadom u julu u turskom gradu Suruku u blizini sirijske granice, za koji su okrivljeni džihadisti IS.

Turska vlada je formirala četvoročlanu komisiju za istragu eksplozija. AP javlja da su turski mediji prenijeli da je danas uhapšeno 14 osumnjičenih pripadnika Islamske države u raciji u centralnom gradu Konija.

Ostalo je nejasno da li su hapšenja povezana sa jučerašnjim napadom u centru Ankare, navodi američka agencija.

Za sada, niko nije preuzeo odgovornost za napad mada je turski premijer Ahmet Davutoglu sinoć izjavio je bilo "jakih znakova" da se radi o samoubilačkim napadima samo 50 metara jedan od drugog i optužio kurdske pobunjenike ili ekstremiste Islamske države za napad.

Međutim, lider Narodne demokratske partije Selahatin Demirtas okrivio je "krvoločnu državu" za žrtve i dodao da je "počinjen divljački napad". Među ubijenima je bio član te parije Kubra Meltem Molaoglu koji se kandidovao za poslanika turskog parlamenta na predstojećim izborima.

Policija je ranije saopštila da su pronašli dijelove tela koja pripadaju dvojici bombaša i da rade na njihovoj identifikaciji, navodi turska agencija Anadolija. Vlasti takođe proveravaju snimke kamere sa mjesta bombaškog napada.

Evropski komesari Frans Timermans i Јohanes Han odložili su odlazak u Tursku na pregovore sa predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom zbog trodnevne žalosti proglašene nakon terorističkog napada u Ankari, saopšteno je iz Evropske komisije.

Izbori u Turskoj neće biti odloženi

U Turskoj će 1. novembra biti održani parlamentarni izbori, uprkos bombaškom napadu na skupu prokurdskih i radničkih aktivista u Ankari, rekao je visoki vladin fukcioner.

- Odlaganje izbora zbog napada nije u razmatranju, čak ni kao opcija. Izbori će biti održani, prema planu, 1. novembra", rekao je za Rojters, poslije najgoreg napada te vrste u Turskoj.

Turski avioni gađali položaje kurdskih boraca

Turska je sprovela vazdušne udare na položaje boraca Kurdistanske radničke partije  u jugoistočnoj Turskoj i sjevernom Iraku, saopštila je turska vojska.

Dan pošto je komanda PKK dala naređenje borcima da zaustave gerilske aktivnosti u Turskoj, položaji PKK su uništeni u vazdušnim udarima u Metini i Zapu na sjeveru Iraka.

Bezbjednosni izvori navode da je u ubijeno od 30 do 35 gerilaca PKK u sjevernom Iraku. Dva turska vojnika poginula su na istoku Turske u napadu pripadnika PKK, prenosi AFP. Rojters podsjeća da je juče ubijeno 14 boraca PKK u napadima u oblasti Lidže, u provinciji Dijarbakir na jugoistoku Turske.