latinica  ћирилица
11/10/2015 |  18:54 | Autor: RTRS

Derventski UNIS- prva isporuka kreveta za migrante u Njemačkoj (VIDEO)

Optimistične vijesti iz derventskog Unisa. Nakon dvije godine počela je proizvodnja šavnih cijevi. Uporedo s tim radnici Unisa razvijaju proizvodnju montažnih kreveta za sirijske migrante u Njemačkoj. Danas je za Hamburg krenuo prvi kontigent od 300 kreveta.
Derventski UNIS - Foto: RTRS
Derventski UNISFoto: RTRS

Prva linija proizvodnje šavnih cijevi za kupca iz Njemačke radi punom parom. Stiglo je 1.000 tona trake iz Smedereva, do kraja mjeseca očekuju još 2.000. Sutra će u rad druga linija, a uskoro i treća kako bi se proizvodnja do januara udvostručila.

Za samo sedam dana od početka proizvodnje radnici Unisa usvojili su novi proizvod iz ove fabrike. To su montažni kreveti na sprat, koji će služiti za smještaj migranata iz Sirije. Već je urađena prva narudžba, tovari se na kamion koji putuje za Hamburg.

- Imamo 300 kreveta i odmah iza toga startujemo s proizvodnjom gdje je narudžbenica iznad 10.000 kreveta, rekao je Mile Georgievski, direktor Fabrike cijevi “Unis” Derventa.

Osim Nijemaca za krevete iz Unisa čuli su i drugi, pa narudžbe stižu sa svih strana. U Unisu sve prihvataju i planiraju da mjesečno sa 120 radnika proizvedu 7.500 kreveta. Od 340 trenutno je angažovano oko 100 radnika. Nakon niza štrajkova i višemilionskih dugovanja za plate i doprinose odlučili su da nastave proizvodnju.

- Nadamo se da ćemo od ove proizvodnje dobijati platu ,da će biti bolja proizvodnja, a samim tim i više prodaje i veća mogućnost zarade, rekla je Slavica Pijetlović, radnica.

Radnicima se duguje više od 15 plata i ostale naknade, ali poslodavci uvjeravaju da čine sve da deblokiraju račune preduzeća i obezbijede dovoljno posla kako bi se iščupali iz krize.

- Mi smo se dogovorili, radimo vansudske pogodbe u koje se uz redovnu platu daje i dio zaostalog ličnog dohotka, dodao je Georgievski.

Dvije godine mašine u Unisu su mirovale. Radnici su poslati kućama,a Fabrici je zbog nagomilanih dugovanja prijetio i stečaj. Nakon ponovnog pokretanja proizvodnje predstoji borba za vraćanje tržišta na kojem šavne cijevi iz Dervente godinama unazad nisu imale konkurenta.