latinica  ћирилица
11/10/2015 |  19:19 | Autor: RTRS

Bijeljinski budžet u suficitu poslije nekoliko godina (VIDEO)

Budžet Bijeljine poslije nekoliko godina konačno je u suficitu. Od povrata PDV-a budžet je uvećan za dva miliona maraka, a oporavku budžeta pomogao je i Fond solidarnosti koji je obezbijedio više od milion maraka za sanaciju štete od poplava.
Bijeljina - Foto: RTRS
BijeljinaFoto: RTRS

Kako sada potrošiti višak od oko četiri miliona maraka pitanje je na koje semberska javnost čeka odgovor.

Dok vlast tim novcem želi pokriti dio budžetskog minusa od šest do osam miliona maraka, koji se provlači iz godine u godinu, kao i vraćanje kredita, opozicija smatra da suficit kroz predloženi rebalans budžeta nije usmjeren tamo gdje je najpotrebnije – u sanaciju vodotoka i vodoprivrednih objekata.

Burno reagovanje posebno je izazvalo smanjenje sredstava za Dom zdravlja. Da li je na pomolu konačno disciplinovanje rukovodstva Doma zdravlja od strane aktuelne vlasti, odnosno političko umirivanje direktora Zlatka Maksimovića koji je posljednjih godina, iako su partijske kolege, tiha opozicija gradonačelniku Bijeljine. 

Odbornicima je nepojmljivo da se Domu zdravlja umanjuju sredstva za 100.000 maraka kada u budžetu poslije toliko godina ima viška novca. Da je posrijedi politička igra nagovijestio je predsjednik Skupštine.

- Budžet nekad služi za disciplinovanje pojedinih političkih partija i odbornika, rekao je Dragan Đurđević, predsjednik Skupštine Grada.

Načelnik za finansije Milorad Sofrenić bio je otvoreniji govoreći o ranijim sredstvima Doma zdravlja koja su bila gotovo pola miliona maraka, ispostavilo se da su nerealna.

- Izdvajanja za Dom zdravlja do prije dvije godine su bila 200.000 maraka, a onda smo zbog jedne vrste i političke ucjene morali prihvatiti budžet koji nije bio realan, istakao je Sofrenić.

Odbornici SDS, inače ljekari Doma zdravlja Srđan Mijatović i Tomo Manojlović zakidanje budžeta toj zdravtsvenoj ustanovi vide kao udar na zdravlje građana.

- Zdravstvenu zaštitu stanovnika Semberije smanjuju za 25%, tačnije za 100.000 KM, rekao je Mijatović.

Načelnik za finansije takvu odluku obrazložio je činjenicom da Dom zdravlja ne dostavlja specifikaciju i cijenu usluga koje pruža, što su odbornici – zaposleni u Domu zdravlja – demantovali govoreći o kvartalnim izvještajima. Ipak Sofrenićeva je bila posljednja.

- Prije 20 dana uplatili smo 200.000 i sa ovih 300.000 maraka Dom zdravlja će do kraja godine dobiti pola miliona, dodaje Sofrenić.

Opozicija je imala zamjerku na povećanje reprezentacije gradske vlasti sa 412 na 900.000 maraka, a sredstava za informisanje sa 100 na 200.000 maraka.

Ono što je najvažnije, jeste činjenica, ističe Sofrenić, da će suficit od četiri miliona maraka biti usmjeren na pokrivanje dugogodišnjeg deficita, na projekat izgradnje Centra za socijalni rad i saniranje štete od poplava.