latinica  ћирилица
12/10/2015 |  09:00 | Autor: Agencije

Vašington naoružava novu koaliciju u Siriji

Nekoliko vojnih organizacija u Siriji oformilo je koaliciju pod imenom Sirijske demokratske snage koju će finansirati i podržavati zvanični Vašington
Sirija - Foto: ilustracija
SirijaFoto: ilustracija

 

Kako prenose lokalni mediji, vojska Sirijske demokratske snage imaće oko 30.000 pripadnika, uključujući Arape, Kurde i Hrišćane, a vojnom opremom će ih snabdijevati SAD.

Prema, za sada, nepotvrđenim informacijama, američka vojska je protekle noći iz vazduha izbacila 110 paleta sa oružjem i municijom.

"Zbog političkih i vojnih okolnosti i delikatne faze u kojoj se nalazi naša zemlja, neophodno je uspostaviti jedinstvenu nacionalnu vojnu snagu svih Sirijaca koju će činiti Kurdi, Arapi, Asirci i svi ostali koji žive na geografskim lokacijama Sirije. Sirijska demokratska snaga želi da uspostavi nezavisnu Siriju. Sirijsku demokratsku snagu činiće Sirijska arapska koalicija, koju čine DŽajš el Tuvar, Burkal el Furat, snage El Sanadida i brigadne jedinice Al DŽazire, Vojni savjet Asiraca, Narodne zaštitne jedinice i Ženske zaštitne jedinice", navodi se u saopštenju.

Iz Pentagona je nedavno saopšteno da se obustavlja obuka pobunjeničkih snaga u Siriji, ali zvanični Vašington i dalje ostaje veoma prisutan u političkom i vojnom životu ratom razorene države.