latinica  ћирилица
12/10/2015 |  09:12 | Autor: Politika

Engleski u školama gasi druge jezike

Drugi strani jezik gotovo se i ne uči, a zbog velikog broja đaka koji se opredjeljuju za engleski, ovaj predmet predaju i oni koji za to nisu stručni, dok nastavnici ostalih jezika ostaju bez radnih mjesta.

Prema najnovijim podacima prosvjetnih vlasti, u osnovnim školama u Srbiji strane jezike uči nešto manje od 600.000 učenika, i to od prvog do četvrtog razreda jedan jezik, a od petog do osmog dva:

Engleski jezik – 459.357 đaka

Njemački jezik – 116.857

Francuski jezik – 81.021

Ruski jezik – 55.873

Italijanski jezik – 12.597

Španski jezik – 5.950

U odnosu na podatke od prije nekoliko godina, za nekoliko hiljada je povećan broj đaka koji uče njemački i italijanski, a smanjen broj učenika koji žele da uče ruski jezik.

 U osnovnim i srednjim školama gotovo 95 odsto đaka uči engleski jezik. Njemački dobija sve više poklonika, naročito u medicinskim školama, dok su ostali jezici potpuno potisnuti. Drugi strani jezik gotovo se i ne uči, ili je fond časova nedovoljan. Na fakultetima nastava nije prilagođena struci i uglavnom je u ponudi takođe engleski jezik. Posljedica ovakve situacije je da engleski predaju i oni koji nisu za to stručni, dok nastavnici ostalih jezika ostaju bez radnih mesta, a đaci završavaju školovanje sa znanjem samo jednog jezika.

Ovo su samo neki od problema na koje ukazuju „Politikine” sagovornice iz Društva za strane jezike i književnosti – profesorke Filološkog fakulteta dr Olivera Durbaba i dr Јulijana Vučo. Olivera govori nemački, francuski i engleski, a Јulijana italijanski, engleski, francuski i slovenački jezik.

– Ono što je pozitivno jeste što se u osnovnoj školi uče dva strana jezika, a u srednjim školama đaci imaju na raspolaganju šest jezika, i tu smo u prednosti u odnosu na zemlje iz okruženja, čak i na razvijene zemlje poput Engleske ili Francuske – kaže dr Vučo.

Problem je, međutim, u tome što većina đaka, kada završi osnovnu školu, bira engleski jezik, čak i kada su u prethodnom školovanju kao prvi strani jezik učili neki drugi.

– Tako u srednjim školama dolazi do gašenja drugih jezika, čak i njemačkog, iako postoji velika potreba u medicinskim školama zbog mogućnosti koje se pružaju medicinskim sestrama za posao u Njemačkoj. Uz dužno poštovanje engleskom jeziku, činjenica je da se on i „sam uči”, van škole, putem muzike, televizije, igrica, što nije slučaj sa drugim stranim jezicima – nadovezuje se dr Durbaba.