latinica  ћирилица
12/10/2015 |  09:21 | Autor: Agencije

Putin: Rastu zlatne rezerve; Nafta više od 50 dolara za barel

Situacija u ruskoj ekonomiji biće stabilna, a dokaz tome je porast zlatnih rezervi, kao i visok nivo rezervnih državnih fondova, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin
Zlatne poluge (ilustracija) -
Zlatne poluge (ilustracija)


Prema njegovim riječima, nevezano od trenutne situacije koja se tiče pada potražnje na ruskom tržištu, ekonomija će biti stabilna. - Centralna banka Rusije i vladine institucije tijesno sarađuju kako bi se potražnja povećala i postala faktor koji bi obezbijedio visok tempo razvitka ekonomije - rekao je Putin.

On je kazao da će Rusija nastaviti diversifikaciju ekonomije, s obzirom na to da je takva ekonomska politika dala određene rezultate i situacija više nije toliko loša. Prema ruskom predsjedniku, deficit u budžetu se drži na niskom nivou, a uskoro će u potpunosti nestati. Istovremeno, ruske vlasti će se truditi da obezbijede stabilnost inflacije.

Kada je riječ o deviznom poslovanju, Putin je rekao da Rusija ne namjerava da napusti liberalni model koji zastupa već godinama.

- Za investitore to znači da Rusija neće ograničavati protok deviznog kapitala - dodao je on.

- Ruska ekonomija će nastaviti da se razvija pozitivno - zaključio je Putin.

CIЈENA NAFTE IZNAD 50 DOLARA ZA BAREL

Svjetska cijena nafte prvi put od jula ove godine porasla je na vrijednost od preko 50 dolara za barel i to zahvaljujući porastu potražnje.

Kada je riječ o nafti marke brent, njena vrijednost je porasla za 1,08 odsto i iznosi 53,84 dolara za barel.

Investitori su optimistično prihvatili nedavnu izjavu generalnog sekretara Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) Abdulaha el Badrija, koji je pojasnio da je rast cijene nafte rezultat konstantnog rasta potražnje tog energenta. On je precizirao da potražnja raste za oko milion i po barela dnevno, što je više nego što je predviđano.

Svjetski brokeri takođe su optimistični, a specijalista iz kompanije "Mizuho Sekjuritis" Bob DŽoger prokomentarisao je ove promjene na tržištu rekavši da je trenutno ovo najvažnije dešavanje, pogotovu što je porast potražnje potvrdio i generalni sekretar OPEK-a.