latinica  ћирилица
12/10/2015 |  09:24 | Autor: Politika

"Podgorici smeta ono „srpska” u nazivu SPC"

Većina onih koji se sada deklarišu kao Crnogorci pripadaju Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Srpske pravoslavne crkve.
Manastir Ostrog (Foto: Thinkstock) -
Manastir Ostrog (Foto: Thinkstock)

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije nedavno je bio domaćin međunarodnog naučnog skupa „Religija, politika, pravo”. Učesnici iz Srbije, Rusije, Italije i Austrije imali su čast da budu gosti srednjovjekovnih manastira Podmaine i Reževići, a zatim i Mitropolije na Cetinju. Poslije liturgije i prijema u Bogosloviji, Amfilohije je ispratio goste i uveče došao na protest Demokratskog fronta u Podgorici, gdje je građanima rekao da se on ne miješa u politiku, već da brine o duši naroda i o slobodi.

Politika se, međutim, u Crnoj Gori i te kako meša u crkvu i vjeru.

Vlada je pripremila Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti, kojim želi da podržavi imovinu svih vjerskih objekata u Crnoj Gori sagrađenih do 1918. godine. Mitropolija crnogorsko-primorska napisala je primjedbe na taj nacrt, upozorivši da je riječ o nacionalizaciji i konfiskaciji. O tome, ali i o vezi religije s politikom, pravom i pravdom, razgovarali smo u manastiru Podmaine u Budvi s mitropolitom Amfilohijem.

Nacrt zakona ni u jednom članu ne sadrži pojam „crkva” i „sveštenik”, već ih zamenjuje nazivima „vjerska zajednica” i „vjerski radnik”. Šta vlast hoće da postigne ovim zakonom?

Hrišćanska crkva već 2000. godina nosi naziv crkva, a ne vjerska zajednica. Ovaj nacrt zakona nije formulisan na izvornoj politici, na brizi o istinskom ljudskom dostojanstvu i slobodi vjere, nego je definisan od strane ljudi koji su opterećeni politikom i ideologijom, koja nije nova nego je samo nastavak jedne ideologije koja je ovde vladala pedeset godina, i sada pod drugom kapom nastavlja da vlada, piše Politika.