latinica  ћирилица
12/10/2015 |  10:49 | Autor: TANЈUG

Hrvatska: Ciklon "Kristijan" prošao, stiže "Leona"

Oktobarski dani donijeli su nove vremenske neprilike Hrvatskoj, gdje je na području Dalmacije ciklon "Kristijan" pravio velike probleme, a nakon kratkog predaha sredinom sedmice slijedi novi kišni scenario - ciklon "Leona" s obilnim padavinama, piše "Slobodna Dalmacija".

U iščekivanju još jednog jakog ciklona, dnevnik podsjeća na veliko olujno nevrijeme koje je tokom vikenda zahvatilo srednji Јadran, čime su se obistinile prognoze i upozorenja hidrometeorološkog zavoda putem Meteoalarma.

Ciklom "Kristijan" donio je nevjerovatne količine kiše, najviše u Dubravicama kraj Šibenika - 157 litara po metru za manje od jednog dana.

Zbog obilne kiše problemi su zabiljleženi posebno na Pelješcu gdje je došlo do poplava i bujica na putevima, dok blato i mulj stvaraju velike probleme mještanima koji se danonoćno bore s vodom koja prodire u njihove kuće.

Strahujući od nove kiše mještani mole sve nadležne institucije da izađu na teren i odmah počnu sa sanacijom.

Središnji dio Pelješca nakon sinoćnjeg nevremena velikim odronom zablokirao je i onemogućio za saobraćaj državni put Ston - Orebić, kod Tabora.

Prema podacima DHMZ-a, pri vrhu kišne ljestvice je aerodrom u Resniku, dok je u Splitu i Šibeniku količina kiše tek malo manja od prosjeka za novembar koji je redovno najkišovitiji mjesec u godini.

Za Šibenik je zanimljiv još jedan podatak - u prvih deset dana oktobra već je palo 178,7 litara kiše, što je 216 odsto mjesečnog prosjeka.