latinica  ћирилица
12/10/2015 |  12:08 | Autor: SRNA

Grabovac: Nezadovoljstvo procesom identifikacije Srba

Odbor za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske nezadovoljan je radom Suda i Tužilaštva BiH na procesuiranju ratnih zločina nad Srbima, te procesom ekshumacija i identifikacija srpskih žrtava, izjavio je predsjednik ovog odbora Marko Grabovac.
Marko Grabovac - Foto: Novosti.rs
Marko GrabovacFoto: Novosti.rs

- Nismo zadovoljni ni radom Instituta za nestala lica BiH, na čelu sa Amorom Mašovićem, jer srpski član uvijek bude preglasan kada se pokrene pitanje ekshumacija i identifikacija srpskih žrtava - naglasio je Grabovac.

On izražava nezadovoljstvo zbog nedostatka informacija iz Zavoda za sudsku medicinu Srpske o identifikaciji 41 skeletnog ostataka Srba u logoru Gostović kod Zavidovića.

Grabovac je rekao da će Odbor na sastanku 23. oktobra u Srpcu oštro reagovati zbog ovakve situacije, zbog čega će uputiti informaciju Vladi Republike Srpske, koja je odobrila ovaj projekat, da preduzme odgovarajuće mjere prema Zavodu.

- Ne isključujemo mogućnost da Odbor zatraži i opoziv direktora Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske Željka Karana - naveo je Grabovac.

On kaže da Odbor želi da proces identifikacije 657 ekshumiranih neidentifikovanih srpskih boraca i civila bude prenesen na nivo Republike Srpske, odnosno Zavod za sudsku medicinu Srpske.

Predstavnici Zavoda za sudsku medicinu RS uzeli su ranije krvne uzorke od 36 srpskih porodica radi identifikacije posmrtnih ostataka Srba ekshumiranih na Ozrenu i u logoru "Gostović".

Tokom proteklog rata mudžahedini su zarobili 51 srpskog borca i civila u mudžahedinskom kampu Gostović kod Zavidovića, a 2007. godine ekshumirano je 12 srpskih boraca na sasvim drugoj lokaciji na Ozrenu, od čega je do sada šest identifikovano.

Vlada Srpske odobrila je ranije 32.000 KM, koliko je potrebno za identifikaciju šest skeletnih ostataka ekshumiranih na području planine Ozren.

Opravdano se sumnja da je riječ o licima koja su bila zarobljena i kasnije ubijena u Gostoviću.