latinica  ћирилица
12/10/2015 |  12:15 | Autor: Agencije

Davenport: Nacrt EU ne zahtijeva priznanje KiM

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport rekao je da pregovaračka platforma EU za poglavlje 35 ne zahtijeva priznanje nezavisnosti Kosova.
Majkl Devenport (foto: Medija centar Beograd) -
Majkl Devenport (foto: Medija centar Beograd)

On je, u vezi sa nacrtom pregovaračke platforme, rekao da se tu radi o sprovođenju dogovorenih obaveza iz dosadašnjih sporazuma.

"Nije riječ o pritiscima, već o nastavku dijaloga. Riječ je o sprovođenju obaveza koje proističu iz sporazuma od 19. aprila 2013. i ostalih sporazuma u okviru dijaloga, s ciljem sveobuhvatne normalizacije odnosa između Beograda i Prištine. O tome je uvek bila riječ", izjavio je Davenport.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da sada postoji ozbiljna mogućnost da bude otvoreno poglavlje 35.

"Otvaranje poglavlja i nastavak dijaloga mora biti baziran na punoj implementaciji svih tih obaveza u okviru postojećih sporazuma, a naravno da će normalizacija morati da obuhvati i buduće obaveze u tom procesu normalizacije", rekao je Davenport.

Upitan šta će biti ako Beograd ne pristane na taj nacrt, Davenport je rekao da "nije riječ o priznanju, već o normalizaciji odnosa", kao i da je riječ o preporukama EU zemljama članicama kako bi došlo do otvaranja prvog pregovaračkog poglavlja.

On je dodao da ne očekuje scenario po kojem bi otvaranje poglavlja zaustavilo dijalog Beograda i Prištine.

"Uvijek smo razumjeli da je Vlada Srbije potpuno posvećena dijalogu sa Prištinom, kao i cilju pristupanja EU. I očekujemo do kraja godine napredak i u drugom poglavlju koje treba da bude otvoreno, kao i u još dva - 23 i 24. Očekujemo njihovo otvaranje tokom prvih šest mjeseci sljedeće godine", rekao je Davenport.

Prijedlog nacrta pregovaračke platforme za poglavlje 35 vodi ka tome da se Srbije odrekne svih elemenata državnosti na KiM, ranije su pisale “Večernje novosti“.