latinica  ћирилица
12/10/2015 |  13:27 | Autor: TANЈUG

Napredovanje sirijske armije protiv pobunjenika

Sirijska armija i savezničke snage, uz podršku ruskih aviona, postigle su dalji napredak pošto su danas izvele snažnu ofanzivu protiv pobunjenika u najžešćim sukobima za posljednjih nedjelju dana, saopštili su posmatrači Organizacije za ljudska prava
Napadi ruskih borbenih aviona na ciljeve u Siriji (Foto: RIA Novosti) -
Napadi ruskih borbenih aviona na ciljeve u Siriji (Foto: RIA Novosti)

Ruski avioni izveli su najamanje 20 vazdušnih udara na grad Kafr Nabuda u pokrajini Hama u Zapadnoj Siriji, na stotine granata pogodile su područje, pošto su sirijska armija i borci Hezbolaha zauzeli jedan njegov dio.

Provladine snage, uključujući i libansku grupu Hezbolah, danas su zauzele južni dio Kafr Nabuda, rekao je šef posmatrača Rami Abdulrahman, a u borbama i bombardovanju bilo je na desetine poginulih i povrijeđenih, prenosi Rojters.

Abdulrahman je naveo da su to bile najžešće bitke u sjevernom dijelu Hame, od početka zajedničke operacije ruske avijacije i sirijskih kopnenih snaga.

On je dodao da je grad od izuzetne strateške važnosti, a njegovo zauzimanje je vladinim snagama omogućilo da se približe položajima pobunjenika uz glavni autoput, koji povezuje najveće gradove u Siriji.

Snage, lojalne predsjedniku Bašaru el Asadu, u prošlih nekoliko dana ponovo su zauzele teritoriju u neposrednoj blizini vladinog obalskog centra, zahvaljujući ruskoj intervenciji.