latinica  ћирилица
12/10/2015 |  13:36 | Autor: RTRS

Mektić negira upletenost u aferu prisluškivanja i tajnog snimanja

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić negira upletenost u aferu prisluškivanja i tajnog snimanja
Dragan Mektić - Foto: RTRS
Dragan MektićFoto: RTRS

Na konferenciji za novinare, koju je održao u Banjaluci, kaže da nije izdao nalog za tajno snimanje banjalučkog biznismena Mile Radišića.

Iako je Nebojša Vukanović savjetnik predsjednika SDS-a Mladena Bosića, Mektić kaže da je Vukanović slobodni novinar i da ima pravo da dođe do informacije, pa i ako ju je "platio".

Mektić nije znao pravi odgovor na pitanje da li je protiv Mile Radišića podignuta međunarodna potjernica. Našu medijsku kuću nazvao je "vojnim krilom SNSD-a" i "tzv. javnim servisom".

Mektić nije birao riječi, pa su se na meti našli pojedini novinari i njihove porodice.

Udruženje novinara Srpske osudilo Mektićev neprimjeren istup 

Udruženje novinara Republike Srpske osudilo je Mektićev neprimjeren istup i način komunikacije prema novinarima RTRS-a, te ga pozvalo da ne koristi uvredljiv jezik prema novinarima što degradira funkciju koju obavlja, te da hitno uputi izvinjenje.

"Ministra Mektića podsjećamo da nosioci izvršne i zakonodavne vlasti, kao i drugi zvaničnici, moraju prihvatiti osnovni postulat demokratskih društava, da novinari imaju pravo i profesionalnu obavezu da slobodno izvještavaju i javno kritikuju njihov rad", saopšteno je iz Udruženja novinara Srpske.

Iz Udruženja su pozvali i medije i novinare da sa mnogo više odgovornosti izvještavaju o aktuelnim društvenim pitanjima i događajima u Srpskoj, jer samo profesionalno i objektivno izvještavanje doprinosi razvoju demokratskog okruženja.

Da je Mektićevo ponašanje neprihvatljivo smatra i Klub novinara Banjaluka, te oštro osuđuje neprimjerene riječi upućene zaposlenima RTRS-a i prozivke članova njihove porodice na ličnoj osnovi.

"Ministar Mektić, kao i bilo koji drugi građanin ili zvaničnik, ima demokratsko pravo da kritikuje rad i uređivačku politiku svakog medija, ali na primjeren način", navodi se u saopštenju Kluba novinara Banjaluka.

Iz Kluba podsjećaju zvaničnike da imaju dodatni stepen odgovornost za javno iznesene riječi, te da je u demokratskim društvima posebno neprihvatljivo vrijeđanje i optuživanje novinara na ličnoj osnovi. (SRNA)