latinica  ћирилица
12/10/2015 |  14:15 | Autor: TANЈUG

Nobel za ekonomiju Britancu Ditonu

Britanski ekonomista Angus Diton dobitnik je Nobelove nagrade za ekonomiju za 2015. za analizu potrošnje, siromaštva i blagostanja, saopštila je švedska kraljevska akademija.
Nobelova nagrada - Foto: AP
Nobelova nagradaFoto: AP

"Da bismo kreirali ekonomsku politiku koja promoviše blagostanje i smanjuje siromaštvo, prvo moramo da razumijemo individualne izbore pri potrošnji. Više od bilo koga drugog, Angus Diton je unaprijedio to razumijevanje", navela je akademija, a prenio Rojters.

Diton, jedan od vodećih mikroekonomista u svijetu, rođen u Škotskoj, a diplomirao, magistrirao i doktorirao je na univerzitetu Kembridž sa tezom "Modeli potrošačke tražnje i njihova primЈena u Ujedinjenom kraljevstvu". Po okončanju školovanja predavao je na Kembridžu.

Bio je profesor ekonometrije na univerzitetu Bristol do 1983, kada je prešao na univerzitet Prinston, gdje predaje međunarodne odnose i ekonomiju.

Diton, koji ima i američko državljanstvo, bio je predsЈednik Američke ekonomske asocijacije 2009, a u aprilu 2015. postao je član američke Nacionalne akademije nauka.

Teme njegovih istraživanja su potrošačke navike u bogatim i siromanšnim zemljama, mjerenje siromaštva u Indiji i širom svijeta, kao i analize potrošnje domaćinstava.

Nobelova nagrada za ekonomiju uspostavljenja je 1968, a ovogodišnja nagrada vrijedna je osam miliona švedskih kruna (978.000 dolara).

Dodjelom nagrade za ekonomiju završena je dodjela ovogodišnjih Nobelovih nagrada, pošto su prošle nedjelje proglašeni laureati za biologiju, fiziku, hemiju, književnost i mir.