latinica  ћирилица
12/10/2015 |  15:13 | Autor: SRNA

Mirosavić prvi na rang-listi kandidata za direktora SIPA

Predsjedavajući Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH Žiko Krunić izjavio je u Sarajevu da je Nezavisni odbor danas obavio intervju sa sedam kandidata za direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH i sačinio rang-listu koju će dostaviti ministru bezbjednosti BiH Draganu Mektiću na postupanje
Parlamentarna skupština BiH - Foto: ilustracija
Parlamentarna skupština BiHFoto: ilustracija

- Prvi na rang-listi uspješnih kandidata za direktora SIPA je Tomislav Mirosavić sa osvojenih 86,11 bodova - rekao je Krunić.

Prema njegovim riječima, drugi je Davor Vidović (84,44 boda), treći Perica Stanić (82,22 boda), četvrti Slobodan Nikić (81,11 bodova) i peti Relja Kovač (62,77 bodova).

- Prema važećim aktima Nezavisnog odbora koje je usvojio parlament BiH, mi ćemo dostaviti ministru bezbjednosti na nadležni postupak ovih pet imena - objasnio je Krunić.

On je napomenuo da je, osim sa ovih pet kandidata, intervju obavljen i sa još dvojicom kandidata koji su ispunili uslove konkursa za direktora SIPA, ali koji su osvojili manje od polovine ukupno mogućih bodova, zbog čega nisu uvršteni na rang-listu uspješnih kandidata.

Riječ je o Zoranu Glušcu, koji je osvojio 31,11 bodova, i Draganu Mumoviću, koji je dobio 28,88 bodova.

Krunić je rekao da bi bilo najnormalnije da ministar bezbjednosti, koji će svoj prijedlog za direktora SIPA dostaviti Savjetu ministara BiH, poštuje redosljed uspješnih kandidata koji je utvrdio Nezavisni odbor, ali da su naredni koraci u nadležnosti ministra.

On je konstatovao da je Nezavisni odbor današnjim aktivnostima okončao svoj dio posla kada je riječ o proceduri izbora novog direktora SIPA.

Savjet ministara BiH razriješio je početkom avgusta Gorana Zupca dužnosti direktora SIPA, a do imenovanja novog funkciju direktora obavlja zamjenik direktora Agencije Đuro Knežević.