latinica  ћирилица
12/10/2015 |  15:46 | Autor: RTRS

Nedostatak domaćeg stručnog kadra prepreka stranim investicijama (VIDEO)

Nedostatak stručnog kadra u Srpskoj prepreka je stranim investicijama – primjedba je koju su ulagači uputili na adresu Savjeta za strane investitore.
Klokić - investitori - Foto: RTRS
Klokić - investitoriFoto: RTRS

I pored toga, u prošloj godini, strana ulaganja u Srpskoj dostigla su 379 miliona maraka, što je više od polovine stranih ulaganja u BiH.

Najznačajnija ulaganja imao je dugogodišnji investitor koji je svoja sredstva reinvestirao u Srpskoj – Rudnik i Termoelektrana Stanari.

Zakon o eksproprijaciji, višestruko plaćanje koncesionih naknada - sprečavaju strane ulagače da dođu u Republiku Srpsku. Ipak, prva i najveća njihova primjedba je nedostatak stručnog kadra.

"Potreba za obrazovanim kadrovima drugačija je na terenu od one koja se provodi u politici," istakao je Zlatana Kloknić, predsjednik Savjeta za strane investitore.

To kao problem naglašavaju i u lokalnim zajednicama.
"Ukoliko strani ulagač želi da otvori fabriku u Bijeljini i treba mu 200 radnika, da li mislite da grad koji ima 115 000  stanovnika  može da ima dovoljno kadrova da ih ponudi odmah", pita Vlado Simeunović, član Savjeta za strane investitore.

U Savjetu za strane investitore dio rješenja vide u Strategiji za podsticanje stranih ulaganja. Prvi korak je načinjen-njen akcioni plan se našao pred članovima Savjeta. Cilj je veća efikasnost-više radnih mjesta, nova znanja i tehnologije.

Zlatan Kloknić, predsjednik Savjeta za strane investitore naglašava potrebu da se aktivno radi na polju ciljanih sektora i ciljanih zemalja, da se jačaju institucionalni kapaciteti i konkurentnost Republike Srpske.

Svoju konkurentnost jačaju i lokalne zajednice. Neke od njih pokrenule se procedure za stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta. U Banjaluci, Bijeljini i Prijedoru to potvrđuje i sertifikat.