latinica  ћирилица
12/10/2015 |  16:41 | Autor: TANЈUG

Bez nadzora policije ispred ambasade u kojoj se krije Asanž

Britanska policija je povukla svoje pripadnike koji su bili raspoređeni ispred ambasade Ekvadora u Londonu, gdje se osnivač Vikiliksa DŽulijan Asanž krije od juna 2012, ali je saopštila da će i dalje učiniti sve da ga uhapsi.
 - Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

U današnjem saopštenju policije se navodi da "nema nagovještaja neposrednog diplomatskog ili pravnog rješenja tog pitanja" i da 24-časovno prisustvo policije "više nije srazmjerno".

Ova operacija bila je kontroverzna dijelom zbog troškova, a prema podacima londonske policije na nju je do aprila 2015. izdvojeno 11,1 milion funti (17,6 miliona dolara), prenio je AP.

Kako je saopštila policija, Asanžu i dalje prijeti hapšenje jer je prekšio odredbe kaucije i potražio utočište u ambasadi, dok ga vlasti u Švedskoj traže kako bi odgovarao po optužbama za seksualni napad.

Policija će, u slučaju da on ambasadu napusti, učiniti sve da ga uhapsi, dodaje se u saopštenju.

Švedsko tužilaštvo je u avgustu odustalo od dijela optužbi protiv Asanža, ali i dalje žele da ga ispitaju u vezi optužbi za silovanje koje datiraju iz 2010.

Asanž demantuje sve optužbe i strahuje da bi, ukoliko ga Velika Britanija izruči Švedskoj, bio izručen SAD, gdje bi mu se sudilo za jedno od najvećih curenja informacija u američkoj istoriji, pošto je pre pet godina objavio američke vojne i diplomatske dokumente.