latinica  ћирилица
12/10/2015 |  16:57 | Autor: TANЈUG

Srbiji 8,5 miliona dolara za izbjeglice

Agencije Ujedinjenih nacija obezbijedile su dodatnih 8,5 miliona dolara za jačanje kapaciteta Vlade Srbije i pružanje osnovnih usluga za izbjeglice, uz već obezbijeđenih 2,8 miliona dolara, saopštila je danas Kancelarija UN u Srbiji.
Izbjeglice - Foto: TANЈUG
IzbjegliceFoto: TANЈUG

Sredstva su, kako je navedeno, spremna za isplatu partnerima u Srbiji tokom narednih nedjelja kako bi se riješili problemi vezani za zimsku sezonu.

Dodatnih 8,5 miliona dolara je obezbijeđeno kroz poziv za donacije na globalnom, regionalnom i nacionalnom nivou, kroz saradnju sa donatorima na nacionalnom nivou, ali i iz osnovnih sredstava UN agencija određenih za vanredne situacije, kaže se u saopštenju.

- UN agencije cijene napore i efikasnost koju ulaže Vlada Srbije u pomoći izbjeglicama - rekla je stalni koordinator UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano.

Solorano je navela da će UN nastaviti da podržavaju vladu i koordinaciju aktivnosti kako bi se obezbijedila nesmetana i blagovremena isplata sredstava koja su velikodušno stavljena na raspolaganje od donatora kroz globalne i regionalne pozive za donacije, u skladu sa potrebama izbjeglica, ali i organizacijama civilnog društva koje pomažu na terenu.

Najveći dio ove podrške obezbijedila je Agencija UN za izbjeglice (UNHCR), koja koordiniše odgovorom tima UN za izbjeglice, ali i druge UN agencije.