latinica  ћирилица
12/10/2015 |  17:21 | Autor: SRNA

Egipat: Oslobođeni sinovi Hosnije Mubaraka

Egipatski sud naredio je oslobađanje dvojice sinova svrgnutog bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka.

Krivični sud u Kairu ustanovio je da je vremenski period koji su Ala i Gamal Mubarak proveli u privremenom pritvoru premašio zakonsku granicu, objavila je državna televizija "Nil novosti"  prenosi Bi-Bi-Si.

Mubarakovi sinovi su, nakon ustanka 2011. godine, zajedno sa svojim ocem, uhapšeni i osuđeni na trogodišnju kaznu zatvora zbog pronevjere.

U javnosti je bilo rašireno uvjerenje da su Mubarak i sinovi protivpravno prisvojili ogromno bogatstvo, što je doprinijelo svragavanju Mubaraka sa vlasti.

Gamal  bio je vođa bivše vladajuće Nacionalne demokratske partije i važio je za nasljednika svog oca. Ala  bio je lider među poslovnom elitom.

Braća su oslobođena optužbi protiv korupcije, ali su prošle godine osuđena na četiri godine zatvora, a njihov otac na tri godine, nakon što je proglašen krivim za pronevjeru više miliona dolara državnih sredstava.

Tužilaštvo ih je optužilo da su novac kojim je trebalo platiti popravke i održavanje predsjedničke palate, iskoristili za renoviranje svoje privatne rezidencije.

Kasacioni sud je poništio presude, nakon što je utvrdio da zakonske procedure nisu ispoštovane, te naložio ponovno suđenje.

U maju je organizovano ponovno suđenje i sva trojica su osuđena na trogodišnje zatvorske kazne. Tada im je naloženo da plate i kaznu od 15,9 miliona dolara i vrate pronevjerenih 2,7 miliona dolara.

Hosni Mubarak ima 87 godina i trenutno boravi u vojnoj bolnici u predgrađu Madi, na jugu Kaira. Nije poznato kada će bivši predsjednik biti oslobođen.

Optužbe za učešće u zavjeri i ubistvo nekoliko stotina demonstranata tokom ustanka, kojim je okončana Mubarakova vladavina 2011. godine, odbačene su u novembru 2014. godine