latinica  ћирилица
13/10/2015 |  08:36 | Autor: TANЈUG

Hag: Danas rezultati istrage o rušenju "Boinga" nad Ukrajinom

U Holandiji će danas poslije skoro 15 mjeseci biti saopšteni rezultati istrage pada "Boinga-777" kompanije "Malezija erlajnz" na istoku Ukrajine 17. jula 2014. godine u Donjeckoj oblasti, kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade.
Malezijski avion-nesreća - Foto: REUTERS
Malezijski avion-nesrećaFoto: REUTERS

Konačni izvještaj međunarodnog tima istražitelja podnijeće predsjednik Savjeta za bezbjednost Holandije Tjibe Јustra u bazi holandskog vazduhoplovstva Gilze-Rejn na jugu zemlje.

U dokumentu bi, između ostalog, trebalo da se nađu odgovori na pitanja o uzroku pada aviona koji je na liniji MH17 letio iz Amsterdama za Kuala Lumpur i zaključak o odluci o letu iznad zone konflikta.

U izvještaju bi trebalo i da bude odgovor zašto su holandske porodice morale da čekaju između dva i četiri dana da bi dobili potvrdu da su njihovi rođaci bili u avionu, kao i da li su putnici i posada znali da avion pada, prenio je AFP.

U Savjetu je rečeno da se "ova istraga nije bavila pitanjem krivice ili odgovornosti" i da se time bavi holandsko tužilaštvo koje sprovodi krivičnu istragu.

Preliminarni izvještaj Savjeta o uzrocima pada "Boinga" bio je objavljen 9. septembra 2014. godine na osnovu prvobitno dostupnih informacija, gdje je, između ostalog, navedeno da se avion raspao u letu zbog oštećenja izazvanih spoljnim udarom  brojnih "visokoenergetskih objekata".

Nisu navođeni detalji a AFP podsjeća da je avion "možda oboren raketom".

Avion se srušio u vrijeme oštrih borbi ukrajinskih i proruskih snaga na istoku Ukrajine, a zvanični Kijev i Zapad okrivili su direktno proruske snage.

Istraga se vodila po međunarodnim propisima iz Čikaške konvencije iz 1944. godine, u skladu sa kojom su u njoj učestvovali predstavnici sedam zemalja - Holandije, Malezije, Australije, Velike Britanije, Rusije, SAD i Ukrajine.

Preliminarna verzija izvještaja bila je upućena 1. juna i tokom dva mjeseca države su imale mogućnost da podnesu odgovarajuće prijedloge, navodi TAS S.