latinica  ћирилица
13/10/2015 |  08:40 | Autor: TANЈUG

Konzervativni kardinali optužuju papu

Јuče se pojavila vest da su konzervativni kardinali optužili papu Franju da skuplja argumente protiv njih u predstojećoj raspravi oko pitanja kao što su stav Rimokatoličke crkve o gej populaciji i razvedenim katolicima koji su sklopili nove brakove, a zbog toga isključeni iz crkve.

U pismu koje su 5. oktobra uputili papi, prvog dana tronedjeljnog sinoda crkve čija će glavna tema biti porodica, grupa kardinala je procedure predstojećih diskusija opisala kao takve 'koje imaju za cilj da pomognu unapred određene rezultate o vaznim pitanjima o kojima ne postoji saglasnost".

U pismu koje je objavljeno danas na engleskom na italijanskom veb-sajtu www.chiesa.espressonline.it., vidi se zabrinutost konzervativne struje da procedure sinoda favorizuju liberale koji žele otvoreniji pristup pitanjima homoseksualnosti i ponovno oženjenim katolicima.

Oni smatraju da je radni dokument napravljen kao sinteza stavova iz prve runde razgovora prošle godine i da on ne može biti osnova za konačan dokument o tim pitanjima ove godine.

Oni su napali odluku da se većina diskusija odvija u malim grupama a da je jedino glasanje planirano za kraj sinoda kada će "biti suviše kasno da se pitanja sveobuhvatno procjene i izvrše ozbiljne promjene u tekstu".

Šestog oktobra, papa je neplanirano intervenisao u diskusijama sinoda rekavši učesnicima da ne odu u "teorije zavjere" koje će malo pomoći procesu, a da pri tom nije uopšte spomenuo pismo koje mu je poslato.

Agencija AFP je prenijela da su pismo papi poslali australijski kardinal DŽorgž Pel i nadbiskupi Toronta i Njujorka Tomas Kolins i Timoti Dolan, kao i konzervativni nadbiskup Bolonje Karlo Kafara.

Papa je drugog dana sinoda istakao da je lično odobrio metodologiju tronedjeljnih razgovora sa namjerom da se preoblikuje katoličko učenje o širokom spektru pitanja vezanih za porodični život.

Konzervativni kardinali, s druge strane, žale se da je odbor za izradu nacrta dokumenta bio izabran bez konsultacija i da članovi odbora nisu bili birani.

"Nije jasno zbog čega su neophodne proceduralne promjene. Mnogi od nas smatraju da je cilj novih procedura ustanovljen kako bi se lakše usvojili unaprijed određeni rezultati.

AFP je javio da za sada nije poznato koliko je kardinala potpisalo pismo, s tim da ih je 13 prema uobičajeno pouzdanom veb-sajtu koji ga je objavio, a najmanje trojica kardinala su rekli da nisu potpisnici pisma.

Sinod treba da završi rad 25. oktobra, međutim nije jasno da li će zagrijane diskusije dovesti do objavljivanja konačnih zaključaka, navodi AFP.

Papa je na otvaranju sinoda poručio okupljenim biskupima da odbace lične predrasude i imaju dovoljno hrabrosti i poniznosti da dozvole da ih vodi Bog.

Papa je grupi od 270 kardinala, biskupa i sveštenika poručio da tronedjeljni sinod nije parlament u kom se odvijaju pregovori, nagodbe i kompromisi, već sveto, zaštićeno mjesto gdje Bog pokazuje put vjernicima, prenosi agencija AP.

Konzervativci insistiraju na crkvenoj doktrini o neraskidivosti braka, dok progresivni vernici žele blaži pristup porodičnim problemima.