latinica  ћирилица
13/10/2015 |  09:50 | Autor: TANЈUG

Bečki izbori "potresaju" SPO i kancelara

Izbori u Beču, koji su u nedelju donijeli pobjedu Socijaldemokratskoj partiji Austrije ali uz velike gubitke u poređenju sa glasanjem prije pet godina, dok je Slobodarska partija ostvarila najbolji rezultat u svojoj istoriji prešavši 30 odsto, kao što se i očekivalo počeli su da "potresaju" stranke na saveznom nivou.
Beč (foto: www.travelchannel.com) -
Beč (foto: www.travelchannel.com)

Članovi vladajuće SPO pokrenuli su inicijativu za "promjene" u partiji, na saveznom nivou, pišu mediji.
 Preko interneta prikupljaju se potpisi sa zahtjevom da lider SPO, austrijski kancelar Verner Fajman, stavi na raspolaganje svoju funkciju šefa stranke.
 U pismu upućenom Fajmanu se ističe da je inicijativa pokrenuta zbog "stalnih gubitaka članova, birača i političkog značaja".
 Fajman, kako konstatuju inicijatori, ne snosi sam krivicu, ali kao lider stranke ima politički zadatak da preuzme odgovornost.
 "Sa tobom kao šefom SPO više neće biti uspješna", naglašavaju pokretači inicijative među kojima su dugogodišnji manje poznati članovi Marija Baumgartner, Mihael Pilc i Evald Štraser, ali poznatija imena u stranci, kao što su nekadašnji ministar za socijalna pitanja Ervin Buhinger, kao i zamenik direktora Radničke komore Beča Alis Kundtner.
 Za samo par sati prikupljeno je više od 150 potpisa, a inicijatori ističu da nisu postavili nikakav cilj što se broja podržavalaca tiče.
 Inače ovo nije prva inicijativa unutar SPO koja je usmjerena protiv Fajmana. Lider SPO već je u junu bio suočen sa platformom "Kompas", u kojoj glavnu riječ vodi gradonačelnik Trajskirhena Andreas Babler, koja ima za cilj reformu partije.
 U "saveznoj" SPO se ne raduju inicijativi protiv lidera Fajmana, iako ističu da svaki član ima pravo da se obrati tijelima partije, ali da se izbor šefa stranke obavlja na osnovama demokratski legitimnog statuta od strane nadležnih organa.
 Generalni sekretar SPO Gerhard Ssmid naglašava da su internet-platforme, na kojim se poziva na izjašnjavanje o unutarstranačkim pitanjima, najgori mogući instrument.
 On je dodao da to šteti ugledu SPO, jer pruža mogućnost političkim protivnicima da takve inicijative zloupotrebe u tatktičke svrhe.
  Izborni rezultati od nedjelje "potresaju" i stranku Zelenih jer je šefica partije Marija Vasilaku obećala ostavku u slučaju da na glasanju bude ostvaren lošiji rezultat od prije pet godina, što je bio slučaj.
 Dok je vrh stranke podržao Vasilaku da ostane na mjestu lidera partije, na internetu je formirana platforma koja zahtijeva njenu ostavku, a koju je za samo par sati podržalo od 10.000 ljudi.