latinica  ћирилица
13/10/2015 |  12:02 | Autor: RTRS

Revizor BiH vrijeđao i prijetio novinarki "Glasa Srpske"

Zamjenik glavnog revizora Kancelarije za reviziju institucija BiH DŽevad Nekić jutros je grbo izvrijeđao i prijetio novinarki "Glasa Srpske" iz Istočnog Sarajeva Željki Domazet, zbog teksta koji je objavila u današnjim novinama pod naslovom "Zamjenik šefa revizora gura sina za radnog kolegu", ali i, kako prenosi "Glas", izgovorio niz prijetnji i neutemeljenih kvalifikacija i optužbi.
DŽevad Nekić (foto: glassrpske.com) -
DŽevad Nekić (foto: glassrpske.com)

“Ti si kokošar koji reketira ljude po Parlamentu BiH. Hodate i reketirate ih. Tužiću vas. Odakle si me zvala. Sa broja "Nezavisnih"“, rekao je Nekić.

Na konstataciju Domazetove da je dopisništvo "Glasa Srpske" u prostorijama "Nezavisnih novina" u Sarajevu, Nekić je nastavio da galami i prijeti:

“Ti pojma nemaš. Uzela si novac da napišeš taj tekst. Znam i ko ti je naručio taj tekst. Vidjećeš ti ko sam ja“ , rekao je Nekić.

Urednički kolegijum "Glasa Srpske" danas je najoštrije osudio  Nekićev napad na novinarku.

“Prijetnje i iznošenje niza neutemeljenih, proizvoljnih i uvredljivih kvalifikacija i optužbi na novinara su nedopustivi i predstavljaju najgrublju vrstu pritiska. Od Nekića zahtijevamo da se javno izvini našem novinaru i redakciji 'Glasa Srpske'. Pozivamo Nekića da, ako smatra da je oštećen, zaštitu traži od pravosudnih institucija umjesto što je pravdu samovoljno i bahato uzeo u svoje ruke koristeći se prijetnjama i jezikom ulice. Od rukovodstva Kancelarije za reviziju institucija BiH očekujemo da se izjasni o Nekićevom napadu“, saopštio je urednički kolegijum "Glasa Srpske".

"Nezavisne" navode da je novi napad na novinare uslijedio dan nakon napada ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragana Mektića na novinare naše medijske kuće.

Podsjećamo, Mektić je RTRS optužio da je "vojno krilo SNSD-a", a naše novinare prozivao je pojedinačno i grubo vrijeđao.

Udruženje novinara Republike Srpske osudilo je neprimjerenu Mektićevu komunikaciju i pozvalo ga da ne vrijeđa pojedine novinare, jer tako degradira i funkciju koju obavlja i da hitno uputi izvinjenje. 

Reagovali su i iz Kluba novinara Banjaluka: "Ne želeći da ulazi u uređivačku politiku bilo kojeg medija, pa tako ni Radio-televizije Republike Srpske, Klub novinara oštro osuđuje neprimjerene riječi ministra Mektića upućene zaposlenima RTRS-a i prozivke članova njihove porodice na ličnoj osnovi".

Uređivački kolegijum RTRS-a najoštrije osuđuje Mektićevo ponašanje i traži od njega da se javno izvini novinarima naše kuće i njihovim porodicama.