latinica  ћирилица
13/10/2015 |  12:15 | Autor: TANЈUG

Dvije granate sirijskih pobunjenika pale u krug ruske ambasade u Damasku (VIDEO)

Dvije granate koje su ispalili sirijski pobunjenici, pale su na teritoriju ruske ambasade u Siriji, ali niko nije povređen, izjavio je prvi sekretar amabasade Eldar Kurbanov.
Napad na rusku ambasadu u Siriji (foto: Ruptly/Screenshot) -
Napad na rusku ambasadu u Siriji (foto: Ruptly/Screenshot)

Sirijski pobunjenici granate su ispalili na ambasadu u jutarnjim satima, kada se ispred okupilo oko 300 pristalica vlade predsjednika Bašara Asada da bi izrazili zahvalnost Moskvi zbog intervencije u Siriji, rekao je Kurbanov za TAS S.

Dodao je da nema informacija o tome da li je otvarana vatra na demonstrante.

Svjedoci su za agenciju Rojters rekli da su granate izgleda pale u zatvoreni park oko ambasade, ali da nisu pogodile zgrade.

AFP je javio da su okupljeni mahali ruskim zastavama i nosili velike slike ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Posmatrači Organizacije za ljudska prava rekli su da su projektili ispaljeni iz istočnog predgrađa, u kojem su utvrđenja islamističkih pobunjenika.

Ruska ambasada bila je i ranije napadana raketama. Јedan od napada bio je 21. septembra, devet dana prije početka ruskih vazdušnih udara u Siriji.

U maju je jedna osoba preminula od granata koje su pale u blizini, a druge tri su ranjene u aprilu, kada su granate pale unutar komleksa ambasade.

Lavrov: Napad na ambasadu je terorističko djelo

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da Moskva smatra da je gađanje njene ambasade u Damasku terorističko djelo.

"To je, očigledno, terorističko djelo, učinjeno vjerovatno s ciljem da zastraši pristalice borbe protiv terorizma", rekao je Lavrov uoči sastanka sa specijalnim izaslanikom UN za Siriju Stafanom de Misturom.

Dvije granate ispaljene su jutros na skup podrške Moskvi u blizini zgrade ruske ambasade u glavnom gradu Sirije, ali nema izvještaja o šteti na objektu ili o gubicima među službenicima ovog diplomatskog predstavništva.

Lavrov je rekao da Rusija podržava De Misturine napore da se obezbijedi političko rješavanje sirijske krize i da je razočaran oklijevanjem SAD da koordinišu napore svih strana u borbi protiv terorizma u Siriji, prenosi RIA "Novosti".