latinica  ћирилица
13/10/2015 |  12:26 | Autor: RTRS

Bijeljina- Pri kraju radovi na kanalizaciji? (VIDEO)

Semberija sa oko 130.000 stanovnika već decenijama nije uspjela da riješi dva ključna pitanja iz oblasti zaštite životne sredine – zaštita pitke vode, odnosno izvorišta Grmić i odvod otpadnih voda.
Bijeljina - kanalizacija - Foto: RTRS
Bijeljina - kanalizacijaFoto: RTRS

Zbog opasnosti da se trajno onečiste podzemne vode i ugrozi zdravlje stanovništva, konačno u 21. vijeku , preduzete su mjere da se to spriječi.

Projekat kanalizacije koji je počeo 2005. godine postao je važno pitanje u ovom dijelu Srpske. Posljednje sembersko domaćinstvo trebalo bi da bude priključeno na kanalizacioni sistem 2020. godine. Međutim, dio tamošnje javnosti ističe da projekat kasni, da je sve to trebalo završiti mnogo ranije i da otplata kredita za izgradnju kanalizacije nije smjela pasti na budžet građana. 

Urađene su četiri petine projekta koji ima najmoderniju tehnologiju. Iz budžeta je obezbijeđeno 24 miliona KM, 18 miliona evra su donacije, a 12 miliona evra krediti.

Prema riječima Vlade Simeunovića, iz tima za projekat kanalizacije na području Bijeljine, preostalo je da se za potrebe 40.000 stanovnika urade tri kolektora koji će pokriti ulice 27. marta, Petra Bojovića i Gvozdevićevu.

Ipak, dio javnosti u Semberiji ovaj projekat naziva "Skadar na Bojani". Prema njihovim navodima, sve je trebalo da bude mnogo brže i bez odluke da kredit otplaćuju građani koji ionako pune gradski budžet.

Svetislav Stevanović, iz Foruma građana, navodi da se osjeća smrad na pojedinim mjestima u gradu, a ovo je najizraženije u Ledincima. Kaže i da su septičke jame, građene u naselju Pet jezera, loše urađene.

U Forumu građana su skeptični i kad je riječ o gradnji kanalizacije na Ledincima. Iz gradske uprave odgovoraju da ovo  naselje nije u gravitacionom polju za slobodan pad otpadnih voda, te je potrebno više prepumpnih stanica, a jedna košta skoro pola miliona maraka. Zbog toga će se ovo rješavati kada bude novca.

Gradnja kanalizacije u Bijeljini je prvi put pomenuta 1956. godine kada se na čelu Zavoda za urbanizam BiH nalazio Bijeljinac Vasa Todorović, kaže Dragan Krstić, nekadašnji zamjenik načelnika opštine koji je 2005. godine pokrenuo projekat.

- Te godine je zaključen ugovor o izgradnji prve faze kanalizacije. U Sent Andreji je održana konferencija polukreditnog tipa na kojoj je projekat kanalizacije u Bijeljini ocijenjen kao najbolji od svih tadašnjih u BiH - podsjeća Krstić.

U vrijeme dok je bio v.d. načelnika opštine, kaže Krstić, za gradnju kanalizacije bile su zainteresovane izraelska i mađarska firma, koje bi projekat, vrijednosti 44 miliona KM zaršile za tri godine i kredit ne bi opteretio građane.
U gradskoj upravi tvrde da bi otplata kredita iz gradskog budžeta, a ne putem povećanja cijene pitke vode, trajala 40 godina.

Projekat kanalizacije ocijenjen je kao najbolji infrastrukturni projekat u BiH od strane međunarodnih organizacija, a njegova vrijednost naročito se pokazala u poplavama, poručuju iz gradske uprave.