latinica  ћирилица
13/10/2015 |  14:19 | Autor: RTRS

Salam sporazumno priznao krivicu

U okviru predmeta Ramić Adis i dr., kodnog naziva „Beneluks“, u Posebnom odjelu za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, i drugooptuženi Abdel Salam je sporazumno priznao krivicu, a Tužilaštvo BiH je Sudu BiH predložilo za Salema kaznu zatvora u trajanju od tri godine.
Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Osuđeni Adis Ramić i Amar Šljivo su prethodno zaključili sporazume o priznanju krivice, koje je Sud BiH u cijelosti prihvatio.

Osman Abdel Salam, rođen 1.januara 1962. godine u Bejrutu, nastanjen u Švedskoj, državljanin Kraljevine Švedske priznao je krivicu da je kao jedan od pripadnika, a Adis Ramić kao organizator grupe ljudi, posredovao u međunarodnom prometu oružja bez dozvole propisane zakonom BiH.

Oni su optuženi da su iz BiH prema Švedskoj pokušali da prokrijumčare nezakonito nabavljenu i konstruisanu eksplozivnu napravu, namijenjenu izvršenju teškog krivičnog djela na području Švedske.

Navedenu eksplozivnu napravu je u vozilu "audi", švedskih registarskih oznaka, iz BiH pokušao prokrijumčariti optuženi Abdel Salam, koji je u izvršenju krivičnog djela otkriven na putu prema graničnom prijelazu iz BiH, gdje je lišen slobode, a eksplozivna naprava pronađena na skrivenom mjestu u vozilu.

U skladu sa njihovim ulogama u počinjenom krivičnom djelu, nakon priznanja krivice, za Šljivu je predložena zatvorska kazna od dvije godine, a Ramiću od tri godine.