latinica  ћирилица
13/10/2015 |  15:35 | Autor: RTRS

Prijedorska "Toplana" počinje sa grijanjem na biomasu (VIDEO)

Zbog niskih temperatura prijedorska "Toplana" nekoliko dana ranije od zvaničnog datuma, 15. oktobra, počela je sa grijanjem.
Prijedor: Toplana - novi pogon - Foto: RTRS
Prijedor: Toplana - novi pogonFoto: RTRS

Grijanje je počelo uz minimalne kvarove na mreži, a iz "Toplane" najavljuju da ovo preduzeće od prvog decembra počinje sa grijanjem na novi energent – biomasu. Radovi na izgradnji nove kotlovnice ubrzano teku, kako bi sve bilo spremno za novi sistem grijanja. U "Toplani" kažu da će Prijedorčani dobiti kvalitetnije, dvadesetčetvoročasovno grijanje, ali da za sada cijena neće biti mijenjana.

Topli radijatori obradovali su oko četiri i po hiljade korisnika "Toplane". Prijedorčani kažu, zima sve ranije "kuca" na vrata, pa i sezona grijanja treba "poraniti".

Sezona je počela uz minimalne kvarove na mreži.

- Po našem pravilniku, ako se tri večeri uzastopno u devet sati izmjeri temperatura ispod 12 stepeni, "Toplana" je dužna da počne sa grijanjem, ali ne prije 1. oktobra - kaže Ljiljana Despotović, direktorka "Toplane".

Ubrzano se radi na izgradnji nove kotlovnice na biomasu, u saradnji s Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Švedskom agencijom SIDA. Ukupna vrijednost projekta iznosi 8. 600. 000 maraka. Postrojenje, koje počinje s radom prvog decembra radiće 24 časa, ali umanjenja cijena, za početak, neće biti. Cijena nije mijenjana od 2011. godine i za domaćinstva iznosi 1,73 marke, a za privredu 3,52 marke po kvadratnom metru.

- Mi nemamo da, tako kažem, mjesta da bi se moglo sa cijenom nešto regulisati, ali će sigurno građani dobiti kvalitetnije grijanje i bolje grijanje, a "Toplana" će raditi nove kalkulacije i sigurno ako bude bilo prostora, sniziti cijenu grijanja - kaže Despotović.

U novom pogonu "Toplane" osim toplotne, proizvodiće se i električna energija. Ukupna dugovanja prema ovom preduzeću iznose oko pet i po miliona maraka, a najveći dužnici su iz stambenog sektora.