latinica  ћирилица
13/10/2015 |  15:52 | Autor: RTRS

Trebinje: Komunalna infrastruktura na meti vandala (VIDEO)

U prvih šest mjeseci ove godine, na objektima komunalne infrastrukture u Trebinju napravljena je šteta od oko šest hiljada maraka. Počinioci ne biraju, uništavaju sve na šta naiđu. Iako se ovakvi slučajevi prijavljuju komunalnoj policiji, kao i CЈB, iz nadležnog odjeljenja ističu, da izvršioci uglavnom ne budu otkriveni.
Trebinje - vandalizam - Foto: RTRS
Trebinje - vandalizamFoto: RTRS

Od komunalne opreme na meti vandala najčešće se nađu stubovi ulične rasvjete, kontejneri, slivničke rešetke, kameni slivnici, zaštitna ograda uz puteve kao i dječja igrališta. Nisu pošteđeni ni spomenici, ni oprema koja pripada obrazovnim ustanovama. Troškovi popravke idu na teret lokalnog budžeta, sa izuzetkom saobraćajnih nezgoda, u kojima je počinilac poznat, pa troškove snosi osiguranje.

- Apelovali smo na građane ali jednostavno se pokazalo da neko mora da bude uporniji- ili mi u postavljanju ili oni jednostavno da odustanu od uništavanja komunalne opreme - kaže Mirjana Ratković, načelnica Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove

Iz nadležnog odjeljenja su potvrdili da se vrlo često i zamijenjena oprema, ponovo nađe na meti vandala.

Građani negoduju, ističući zabrinutost i neophodnost strožijeg sankcionisanja počinilaca.

U toku protekle godine, šteta na uništenoj komunalnoj opremi iznosila je oko 10.000 maraka. Očito će se rješavanju ovog problema morati posvetiti mnogo veća pažnja i to od strane svih segmenata društva.