latinica  ћирилица
13/10/2015 |  16:07 | Autor: RTRS

Bijeljina: Već dvije godine bez konkursa za upis u jedini javni vrtić (VIDEO)

Iako je u Bijeljini za upis djece u jedini vrtić u gradu velika zainteresovanost, konkursa za upis i dalje nema.
Bijeljina: Vrtić - Foto: RTRS
Bijeljina: VrtićFoto: RTRS

Prednost pri upisu imaju djeca čija je sestra, ili brat već bio u vrtiću. Zbog svega ovoga, iz gradskog budžeta Bijeljine naredne godine trebalo bi da bude izdvojeno milion maraka za izgradnju objekta novog vrtića u gradu, najavio je gradonačelnik Mićo Mićić. On je rekao da bi vrtić trebalo da bude izgrađen u naselju Kruševlje, u okviru zgrade nove škole, čija izgradnja traje godinama.

Djeca koja ne idu u vrtić prije polaska u školu dolaze sa znatno manjim znanjem od vršnjaka koji su bili u predškolskim ustanovama, gdje kroz igru steknu određena znanja i pravila ponašanja u grupi.

Odavno je u Bijeljini potrebno da se prošire kapaciteti vrtića kako bi svi mališani imali jednake uslove. Već više od dvije godine prebukiran je jedini javni vrtić "Čika Јova Zmaj", ali i pojedine privatne predškolske ustanove.

- Radimo samo dopunu postojećih grupa što implicira da su nam kapaciteti nedovoljni i da bi zaista bilo neophodno da se u gradu napravi jedan vrtić - kaže Danica Mojić, pedagog u vrtiću "Čika Јova Zmaj".

Maja Tasovac, vlasnica dječije ustanove "Petar Pan", kaže da mjesta za upis više nema, te da su formirane liste čekanja po uzrasnim grupama, na kojima je trenutno 22 djece.

Gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mićić najavio je da će u sklopu nove škole na Ledincima biti izgrađen i vrtić s kapacitetom od oko 100 mjesta, za čiju će izgradnju izdvojiti oko milion maraka. Nada se i podršci Vlade Republike Srpske, jer je u planu da vrtić bude u objektu nove Osnovne škole.

- Nadam se da ćemo uz školu, koju ćemo uz pomoć Vlade Republike Srpske, iduće godine napraviti, izgraditi i  vrtić. Djeci bi bilo dobro tu, nastavili bi školu na istom mjestu... planirana je velika kuhinja koja bi poboljšala kvalitet ishrane za sve ove vrtiće i mi bi bili u situaciji da organizujemo predškolsku nastavu - rekao je Mićić.

Sa kapacitetom od 470 mališana koji pohađaju vrtić "Čika Јova Zmaj", samo 14 odsto djece u Bijeljini mlađe od 6 godina obuhvaćeno je nekim vidom predškolskog vaspitanja. Zajedno sa privatnim predškolskim ustanovama ukupno 1.240 djece u Bijeljini obuhvaćeno je nekim vidom predškolskog obrazovanja.