latinica  ћирилица
13/10/2015 |  16:27 | Autor: RTRS

Modriča: Gudronska jama- prioritetni ekološki problem (VIDEO)

Prioritetni ekološki problem na području Modriče koji bi trebalo što prije da bude riješen, jeste takozvana Gudronska jama. Na ovoj lokaciji od 1967.godine odlagano je otpadno ulje.
Modriča - Gudronska jama - Foto: RTRS
Modriča - Gudronska jamaFoto: RTRS

Utvrđena je procedura za uklanjanje Gudronskih jama. Prvi korak je izrada fizibiliti studije koja će odrediti načine uklanjanja otpada.

- Postoje metode koje su već dostavili iz Modriče i Broda tako da mi na tom planu već intezivno radimo, iznalazimo najpovoljnije rešenje i finasijsku konstrukciju kako da to završimo - kaže Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstva i ekologije Republike Srpske.

- To je i za nas isto problem i vjerujem da će to biti riješeno u što kraćem roku. Sve radimo da bi riješili taj problem koji traje duži niz godina - kaže Јegenije Kočnev, generalni direktor Rafinerije ulja Modriča.

Za to vrijeme stanovnici koji žive u blizinu jame s netrpljenjem očekuju da se ona ukloni.

- Mnogo bi značilo, ne bi više smrdilo,  ljeti je naročito teško - kaže Stanko Blagojević, iz mjesne zajednice "Modriča Pet".

Na sastanku u Modriči konstatovano je da ova lokakna zajednica ima veliki problem sa odvozom i deponovanjem smeća.

- To je veoma složen problem i lokalna zajednica neće biti ta koja će sama odlučivati šta je dobro, nego će zajedno sve lokalne zajednice i predstavnici nadležnog ministarstva da razgovaraju i pronađu najbolje rješenje - kaže Mladen Krekić, načelnik opštine Modirča.

Na sastanku u Rafineriji dogovoreno je da njihova laboratorija koja radi po najsavrennijim Bata standardima postane komercijala za hemijske analize svih vrsta otpada jer je jedina tog tipa u BiH.