latinica  ћирилица
13/10/2015 |  16:48 | Autor: RTRS

Ojačati privrednu saradnju Rusije i Srpske (VIDEO)

Privredna saradnja Rusije i Republike Srpske još nije dostigla dovoljan nivo iako za to postoje realne pretpostavke. Posebno je neiskorištena mogućnost izvoza domaćih proizvoda na tržište Rusije, zaključak je tematske sjednice ,"Uslovi i načini daljnjeg razvoja svih oblika saradnje između Ruske Federacije i Republike Srpske," koju je organizovala Podružnica udruženja ,"Srpsko-ruski most," za opštine Srbac, Gradiška, Laktaši, Prnjavor i Derventa u Srpcu.
Srpsko ruski most - Foto: RTRS
Srpsko ruski mostFoto: RTRS

Tradicionalno dobri poslovni odnosi između Rusije i Srpske posebnu šansu za intenzivan razvoj dobili su poslije uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji od Evropske unije.

- Želim posebno da se zahvalim rukovodstvu Republike Srpske koje je spriječilo da se praktično tim sankcijama priključi i Bosna i Hercegovina a to opet otvara dodatnu perspektivu za pojačanje i proširivanje uvoza proizvoda i prehrambenih proizvoda i svakih drugih za Rusko tržište - rekao je zamjenik ruskog ambasadora u BiH Aleksej Kerestežijanc.

Lokalne zajednice putem regionalnog udruživanja radi uvećanja proizvodnje već imaju šta da ponude tržištu Rusije.

- I pileće meso može da ide na Rusko tržište jer kapacitet naše klaonice je 10.000.000 komada brojlera godišnje koji se može i uduplati ako obezbjedimo tržište - rekao je Drago Ćirić, načelnik opštine Srbac.

Dosadašnja poslovna saradnja ogleda se uglavnom u investiranju ruskih investitora. Poslije Srbije oni su drugi po visini investicija u Republici Srpskoj. U dogledno vrijeme, realizacijom projekata "Ugljevik tri" i "Mrsovo", taj odnos mogao bi da bude promijenjen.

- To će dostići vrijednost skoro milijardu maraka i onda će Rusija putem svojih kompanija praktično biti jedan od najvećih investitora u Republiku Srpsku - rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić.

U Udruženju srpsko-ruski most kažu da postoje velike mogućnosti za saradnju Srpske i Rusije, te da je neophodno iskoristiti trenutne odnose EU, SAD i Rusije. Oblasti koje pružaju najviše mogućnosti, ističu jesu energetika, poljoprivreda i turizam.