latinica  ћирилица
13/10/2015 |  18:49 | Autor: RTRS

Kako je Dragan Mektić politiku pretvorio u rijaliti šou? (VIDEO)

Dragan Mektić je potpuno privatizovao i zloupotrijebio Ministarstvo bezbjednosti, na čijem je čelu, ali i Tužilaštvo BiH, smatra šef Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH, Staša Košarac. Riječ je, kaže, o protivzakonitom korišćenju zajedničkih institucija za rušilačke napade na Republiku Srpsku i njene institucije.
Dragan Mektić - Foto: RTRS
Dragan MektićFoto: RTRS

Postaviti i održavati Dragana Mektića na poziciji ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH sramota je i pokazatelj da neko želi od BiH da napravi rijaliti šou, kaže stručnjak za bezbjednost, DŽevad Galijašević.

Kome treba ministar bezbjednosti poput Dragana Mektića? Ovo pitanje postavljaju mnogi. Krajnje je vrijeme, poručuje DŽevad Galijašević, da neko i odgovori – šta on uopšte radi i šta je preduzeo u dosadašnjem mandatu? Očigledno je, kaže Galijašević, da platu prima zabavljajući javnost i praveći cirkus od bezbjednosne politike BiH.

- Takvog čoveka držati na mjestu ministra znači praviti karikaturu od samog Savjeta ministara i od poslova bezbjednosti. Dragana Mektića upravo zato ili treba uhapsiti ili ga treba liječiti. On nanosi neprocjenjivu štetu bezbjednosti ove zemlje. Nažalost, Mektić je ucjenjena osoba, on je osoba povezana sa teškim ratnim zločinima na području Prnjavora - kaže Galijašević.

Dragan Mektić često u javnost iznosi stavove teških političkih kvalifikacija koje su netačne, kaže šef Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH, Staša Košarac. Očigledno je, kaže, da su kod njega pomiješana lična osjećanja sa onim što bi jedan ministar trebalo da radi.

- Obaveze koje je preuzeo od svojih lidera, koji su, rekao bih, potpuno šizofreni zbog poraza dovodi ga u situaciju potpuno neuračunljive osobe u javnosti, tako da mislim da je sramota za sve građane Republike Srpske da neko u ime Republike Srpske, očigledno u ime jedne političke partije, predstavlja Srpsku u zajedničkim institucijama Bi - kaže Košarac.

Riječi hvale o ministru bezbjednosti BiH dolaze isključivo od njegovih stranačkih kolega.

- O ministru bezbjednosti mislim sve najbolje. O ministru bezbednosti imam sve riječi hvale, jer lično znam da je bio jedan od najboljih komandanata u vojsci, tj. u policijskim jedinicama tokom rata - kaže Miladin Stanić, poslanik SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Mišljenje struke se ne podudara sa ovim navodima – smatraju da ministar Mektić ismijava bezbjednosne napore jedne zemlje i ne razumije granicu između kriminala i poštenog rada. U prilog tome i činjenica da kontaktira sa osuđenim osobama i štiti kriminalce, poručuje Galijašević.