latinica  ћирилица
13/10/2015 |  19:20 | Autor: RTRS

Dugovanja bijeljinske Šećerane stižu na naplatu – imovina na aukciji (VIDEO)

Dugovanja bijeljinske Fabrike šećera stižu na naplatu. Odlukom Osnovnog suda u Bijeljini, za dva dana biće održana javna licitacija za prodaju devet kombajna za vađenje šećerne repe, pet hladnjača za šećerovinu, valjak i druga oprema za naplatu potraživanja Bojana Mrđana, bivšeg direktora fabrike.
Šećerana - Foto: RTRS
ŠećeranaFoto: RTRS

Radnici ogorčeni. Pet godina bez ikakve naknade dolaze i čuvaju fabriku, čekajući da se pitanje šećerane riješi i pokrene proizvodnja. Zbog pristizanja izvršnih sudskih presuda brinu za budućnost fabrike. 

Bijeljinska Šećerana je već ostala bez dijela opreme koja je prodata na licitaciji po desetorostruko nižoj cijeni od tržišne. Namireno je dugovanje od 4.800 maraka prema kooperantu koji je sijao repu za fabriku. Međutim, brinu zbog novih izvršnih presuda.

- Rasčerupavanje firme ne vodi ka dobrom. Ali radnici nisu nikada bili združeniji da bi to osporili. Kojim sredstvima vidjećemo - kaže Drago Vasilić, predsjednik sindikalne organizacije u Šećerani.

Radnici žele da sačuvaju fabriku i uz pomoć Vlade i strateškog partnera, ponovo stanu na zdrave noge. Razumijevanje imaju i u Privrednom sudu.

- Tu imaju presude koje se kreću od nekih 40 hiljada maraka do 2 miliona i nešto. Te presude nisu na izvršenju i Privredni sud nije dopustio da se uzima oprema iz fabrike - kaže Rade Rakić, tehnički direktor Fabrike šećera.

U fabrici je 57 radnika. Mnogi za godinu ili dvije stiču uslove za penziju, ali zbog neuplaćenih doprinosa to će teško ostvariti. Šećerana im duguje 55 plata. Ipak, ne odustaju od fabrike.

- Pokušavamo da sačuvamo ovo što imamo u dobrom stanju da bi taj strateški partner došao da izmiri obaveze nama, društvu. I da možemo normalno da radimo - kaže radnik Šećerane Spasoje Spasojević.

Vlada Srpske neće odustati od pronalaženja najboljeg rješenja za Fabriku šećera u Bijeljini, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede. Iako fabrici prijeti stečaj zbog milionskih dugovanja prema Poreskoj upravi, ni za radnike fabrike ni za državu koja je većinski vlasnik kapitala, to nije dobro rješenje. Ako većinski vlasnik izmiri dug od oko 12 miliona i isto toliko uloži u remont, radnici tvrde da bi fabrika bila spremna za rad već u narednoj sezoni.