latinica  ћирилица
14/10/2015 |  07:59 | Autor: RTRS

Čubrilović: Ne razmišljamo o rekonstrukciji Vlade

Koalicija DNS-a sa SNSD-om i SP-om postoji isuviše dugo da bi bila dovedena u pitanje zbog jednog ili dva kadrovska rješenja, rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS i potpredsjednik DNS-a.
Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS - Foto: RTRS
Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRSFoto: RTRS

"Istina je da nezadovoljstvo postoji, a postoje i nezadovoljstva u konceptualnim pitanjima pojedinih stranaka. Međutim, to je sasvim normalno u okviru bilo koje koalicije. Ne očekujem nikakve ozbiljnije probleme u vezi safunkcionisanjem vladajuće koalicije", rekao je Čubrilović za "Nezavisne novine".

Na pitanje šta se dalje može očekivati nakon što  je zakazana posebna sjednica Narodne skupštine o djelovanju predstavnika Republike Srpske, Čubrilović je rekao: "Očekujem korektnu raspravu iz koje će proisteći, barem se nadam, zaključci u smislu da Republika Srpska ulazi u mirniji period i da će ljudi koji predstavljaju Srpsku na svim nivoima vlasti shvatiti da je Republika Srpska ispred stranačkih, a pogotovo ličnih interesa".

Čubrilović očekuje da će na predstojećoj posebnoj sjednici republičkog parlamenta biti usvojeni zaključci u smislu da Srpska ulazi u mirniji period i da je ona ispred stranačkih, a pogotovo ličnih interesa.

On je rekao da trenutno nije moguće dati procjenu kada će konačno odluka o referendumu biti objavljena u "Službenom glasniku Republike Srpske", napomenuvši da je Vijeće naroda pokrenulo još jedan zahtjev za ocjenu zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

"Tek kada se razriješe sve primjedbe, naša obaveza je da odluku objavimo u `Službenom glasniku`", rekao je Čubrilović.

Komentarišući homogenizaciju bošnjačke političke scene kroz pomirenje SDA i SBB-a, Čubrilović je rekao da je u Republici Srpskoj neophodno političko jedinstvo koje nikako ne bi smjelo da bude na štetu drugih, nego u smislu rješavanja problema građana.

Kada je riječ o radu Narodne skupštine Republike Srpske, Čubrilović je rekao da je po svim pokazateljima ovo najuspješniji parlament u BiH.

"Naravno da to ne znači da nije moglo bolje i više, moglo je. Radili smo onim tempom koji su diktirali ovlašćeni predlagači zakona. Očekujem da ćemo ispuniti zadati plan i program rada", zaključio je Čubrilović.