latinica  ћирилица
14/10/2015 |  08:02 | Autor: RTRS

U pet gradova SIPA i UIO sprovode akciju protiv krijumčarenja duvana (VIDEO)

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, na području Tuzlanskog kantona, Bijeljine, Brčko distrikta, Sarajeva i Istočnog Sarajeva, jutros je počela akcija kodnog naziva "List 1".

Pripadnici SIPA, MUP-a TK, UIO BiH, MUP-a RS i policije Brčko distrikta BiH vrše pretrese na deset lokacija u vezi sa osumnjičenim počiniocima krivičnih djela organizovanog kriminala, krijumčarenja i neovlaštenog prometa duvanom. To je nastavaka akcije ''List'' iz jula ove godine.

Nezvanično saznajemo da su na području Semberije pretresena domaćinstva Gordane Enjaković u selu Ljeljenča, a u Donjoj Čađavici domaćinstva Vojka Petrovića i Snježane Krnić. Pretresi su vršeni i na području Tuzle, Srebrenika , Gradačca, Brčkog, sarajeva i Istočnog Sarajeva.

"Pronađeno je i privremeno izuzeto oko 10 tona duhana u listu i sječenog duhana, razna poslovna dokumentacija, kompjuteri, mobiteli, sim kartice i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, istakla je Kristina Јozić, portaprolka SIPA-e

Osam osumnjičenih su u predmetu obrade a o njihovom konačnom statusu odlučiće tužilac. Prema prikupljenim dokazima, osumnjičena organizovana grupa, u periodu od marta do oktobra ove godine, izvršila je krijumčarenje i rasparčavanje radi dalje prodaje, više tona rezanog duvana, na koji nisu plaćeni porez i akcize, a koji je prodavan na više lokacija širom BiH, čime je budžet Bosne i Hercegovine oštećen za iznos od oko 1,2 miliona KM.

''Očekujemo privođenje više od 10 lica u zgradu UIO u Tuzli na obavaještajne razgovore. Ovo je nastavak akcije kodnog naziva `List` iz sedmog mjeseca ove godine kada je oduzeto 33 tone duvana nekoliko mašina za rezanje i određena količina cigareta'', rekao je Ratko Kovačević portaprol UIO BiH.

Tokom istrage prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni pribavili alat i opremu za rezanje i pakovanje duvana, vršili njegov prevoz, krijumčarenje i prodaju na više lokacija širom BiH, kao i krijumčarenje i prodaju na području Hrvatske, te je u ovom predmetu ostvarena značajna saradnja sa pravosuđem i policijom Hrvatske. Prema prikupljenim dokazima izvršeno je krijumčarenje i prodaja najmanje 15 tona rezanog duvana, čime su počinioci pribavili znanačajnu nezakonitu imovinsku korist.