latinica  ћирилица
14/10/2015 |  09:02 | Autor: Dojče vele

I Turska kandidat za odstrel?

Njemačka štampa piše o eksplozivnoj situaciji u Turskoj i analizira kome naruku idu napadi u Ankari.
Turska vojska (AA photo) -
Turska vojska (AA photo)

"Tagesšpigel" iz Berlina donosi širu analizu političkih prilika nakon terorističkog napada na Kurde u Ankari, iz koje izdvajamo: "Јezik najavljuje zlo. Tako je bilo na Balkanu, kada su Srbi, Hrvati, Bosanci i kosovski Albanci nahuškani jedni na druge. To je bilo prije dobrih 20 godina. Sada se to dešava u Siriji i Iraku. U tim zemljama vlada nemilosrdan građanski rat. A sada se nazire još jedan kandidat za pogubljenje. To je Turska".

Bliskoistočni konflikti stigli su i u Evropu. Ne samo u obliku stotina hiljada izbjeglica, koji na sigurnom kontinentu traže utočište i zaštitu. I nemiri u Turskoj ugrožavaju Evropu. Kurdski dio stanovništva sve je češće meta turskih nacionalista. I ovdje govor mržnje političkih vođa izaziva talas  nasilja. Na kurdskoj strani mladi ljudi se sve više radikalizuju  i prenose konflikt u Njemačku.

Evropa i Njemačka ne mogu sebi više priuštiti da okreću glavu, ako na njihovim  spoljnim granicama gori. Evropa ima dublju granicu koja seže do Bliskog istoka. Ta dublja granica je kulturološka. Radikalni islam mobiliše ljude protiv Zapada. Radikalni islam ne nudi ništa drugo do rata i razaranja. Njegov sistem vrijednosti je poremećen. Vjera se okreće protiv sebe i poruke koju nosi, kada je instrumentalizuju ekstremisti", piše list "Tagesšpigel", a prenosi DW.