latinica  ћирилица
14/10/2015 |  10:10 | Autor: RTRS

Lazanski: Konačni obračun sa ID je na kopnenoj ofanzivi Sirije

Ključ ruske intervencije jeste da se obračuna s teroristima što dalje od svojih granica, ali i da pomogne Vladi Bašara el Asada, jedinoj legitimnoj i legalnoj vladi u Siriji. Vazdušni udari Rusije sigurno će uspjeti da oslabe teroriste, ali će sirijska regularna vojska kopnenom ofanzivom morati da uđe u konačan obračun kako bi se ponovo uspostavio teritorijalni integritet Sirije, istakao je u razgovoru za Radio Republike Srpske, vojno–politički analitičar Miroslav Lazanski.
Miroslav Lazanski - Foto: RTRS
Miroslav LazanskiFoto: RTRS

Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici nemaju nikakve pravne osnove za intervenciju u Siriji, jer nisu dobili poziv od legalne vlade u Damasku niti odobrenje od Savjeta bezbjednosti. Rusija je s druge strane dobila zvaničan poziv od sirijske vlade i ruska intervencija je u skladu s međunarodnim pravom, naglasio je Lazanski.

„Veliko je pitanje kome SAD dostavljaju oružje. Opet imamo informaciju da su Amerikanci dostavili oružje, kako oni kažu umjerenoj opoziciji, ali pitanje je ko je to oružje stvarno pokupio. Te pobunjenike niko ne priznaje i ne znamo da li uopšte postoje razlike između njih i terorista Islamske države. Vlada predsjednika Bašara el Asada je jedina međunarodno priznata vlada. Priznata je od Ujedinjenih nacija, pa i od Evropske unije. Evropska unija jeste uvela sankcije Siriji, ali diplomatski odnosi nisu prekinuti. To dokazuje i izjava Federike Mogerini da nema rješenja sirijskog konflikta bez Asadove vlade, a i dalje imamo diplomatska predstavništva pojedinih evropskih zemalja u Damasku“, zaključio je Lazanski.