latinica  ћирилица
14/10/2015 |  10:21 | Autor: SRNA

Izrael: Vojnici na ulicama, veća ovlašćenja policije (VIDEO)

Izraelski bezbjednosni kabinet odlučio je rano jutros da pošalje vojnike u patrole na ulicama izraelskih gradova poslije izraelsko-palestinskih sukoba, a policija je dobila pravo da uvodi blokade u određenim područjima Јerusalima, koji je u epicentru nasilja.
Patrola izraelskih snaga (Yonatan Sindel/Flash90) -
Patrola izraelskih snaga (Yonatan Sindel/Flash90)

U saopštenju se navodi da će specijalne snage biti raspoređene da bi podržale policijske jedinice u gradovima duž auto-puteva.

"Izraelska policija dobila je pravo da uvede blokade u centrima tenzija u Јerusalimu, u skladu sa bezbjednosnim procjenama", navodi se u saopštenju, prenosi "Sputnjik".

Ove mjere uvedene su dan poslije pogibije troje Izraelaca i ranjavanja najmanje 17 ljudi u pucnjavama i napadima hladnim oružjem u Јerusalimu i centralnom dijelu Izraela.

Premijer Benjamin Netanjahu izjavio je poslije napada da država priprema seriju mjera protiv terorizma i da će Vlada iskoristiti sve raspoložive mjere da bi uspostavila mir u izraelskim gradovima.

Od početka oktobra u sukobima je ubijeno najmanje sedam Izraelaca i nekoliko desetina Palestinaca. Većinu napada noževima izvršili su Palestinci, a neke od njih ranili su ili ubili pripadnici izraelskih snaga bezbjednosti.