latinica  ћирилица
14/10/2015 |  10:27 | Autor: TANЈUG

SAD i dalje tvrde: Proruske snage oborile malezijski avion

SAD nastavljaju da slIЈede svoje "uvЈerenje" da su avion "Malezija erlajns" na letu MH17 oborili "pobunjenici" u Ukrajini, uprkos tome što 15-mЈesečna istraga koju je sproveo holandski tim nije definitivno zaključila ko je ispalio projektile BUK vazduh zemlja i sa koje lokacije, javlja Raša tudej.
Simulacija eksplozije rakete (foto: RT/Screenshot) -
Simulacija eksplozije rakete (foto: RT/Screenshot)

Portparol Stejt departmenta Mark Toner pozdravio je "značajne nalaze" holandskog Odbora za bezbjednost rekavši da oni "potvrđuju" američku teoriju da je avion sa gotovo 300 putnika na putu za Maleziju oboren projektilima BUK "sa teritorije koju su kontrolisali separatisti."

Međutim, prema rezultatima istrage ruskog koncerna "Almaz -Antej" za prozvodnju protivvazdušnog raketnog sistema BUK, malezijski avion oboren je 17. jula 2014. godine nad Ukrajinom sa teritorije koju su tada kontrolisale ukrajinske snage bezbjednosti, prenijele su ruske agencije.

Toner je u utorak potvrdio da Vašington ostaje "pri svom uvjerenju" uprkos tome što holandski Odbor za bezbjednost nije nikome pripisao krivicu, niti je utvrdio tačnu lokaciju sa koje su ispaljeni projektili.

Na pitanje čime potvrđuje svoju teoriju, Toner je rekao da "nalazi potvrđuju da je MH17 oboren projektilom BUK sa teritorije koju kontrolišu separatisti u istočnoj Ukrajini, što smo mi govorili od prvog dana."

Raša tudej navodi da je to u suportnosti da zvaničnim nalazima koje je predstavio holandski Odbor za bezbjednost u utorak.

U izvještaju nije pomenuta tačna lokacija sa koje su ispaljeni projektili, samo je navedeno da su detonirani negdje u radijusu od 320 kvadratnih kilometara u istočnoj Ukrajini. U izvještaju se, takođe, ne spekuliše ko je kontrolisao tu teritoriju u trenutku nesreće.