latinica  ћирилица
14/10/2015 |  10:34 | Autor: TANЈUG

Kostin: Za Rusiju ovo trenutno nije prava kriza

Predsjednik ruske državne banke "VTB" Andrej Kostin smatra da Rusija nije suočena sa pravom krizom i da je zemlja, i pored pada BDP-a, u dobrom stanju.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku "Standard", rekao da se 2016. godine očekuje blag rast BDP za 0,5 odsto i dodao da bi ta godina mogla proći sa padom BDP od 3,8 procenata.

"Za Rusiju ovo nije nikakva prava kriza. Krizu smo imali 1998. i 2008./2009. Kada je sve stvarno padalo, firme nisu mogle da vraćaju kredite, preduzeća su masovno odlazila u stečaj i imali smo ogromne probleme sa likvidnošću. Sada imamo recesiju", ocijenio je Kostin.

On je rekao da 90 odsto ekonomskog stanja rezultira iz pada cijene sirovina, jer je Rusija i dalje veoma ovisna od nafte i gasa, a sankcicje utiču sa svega 10 odsto, jer pogađaju samo pojedine sektore.

U pojedinim oblastima bilo je manje uvoza i porast domaće industrije, naglasio je Kostin.

"Problem je što je naša privreda u mnogim oblastima i dalje suviše monopolizovana. U suprotnom bi mogli negativne efekte lakše da prevaziđemo. Ukupno gledano, polazim od toga da ćemo još dvije, tri godine stagnirati i onda ponovo rasti", kazao je on. Kada je riječ o posljedicama sankcija po poslove VTB Kostin je objasnio da je glavni problem nedostatak pristupa međunarodnim tržištima kapitala.

"To nas ometa u realizaciji planiranog puta da dobijemo kapital preko berze. Problem u nabavci kapitala riješili smo time što smo 2014. oko 214 miliona rublji, a ove godine dodatnih 307 milijardi dobili od vlade kroz prodaju deonica. Ako se sankcije ne budu dalje pooštrile, snaćićemo se, ali naš program privatizacije je obustavljen", ukazao je on.

Što se poslovanja mreže u inostranstvu tiče, Kostin je objasnio da se, pošto se prihodi ne mogu transferisati u Rusiju, novac koristi za projekte u inostranstvu. Istovremeno je konstatovao da kinesko tržište ne može da zamijeni američko i evropsko.

VTB, prema njegovim riječima, ima namjeru da proširi svoje poslovanje u Kini, ali dodaje da je to teško tržište za sve.

On je konstatovao da je strah od kineskih investitora u Rusiji opao, jer je shvaćeno da su orijentisani na dobitak. "Kinezi su takođe naučili da broje novac", naglasio je Kostin.