latinica  ћирилица
14/10/2015 |  11:10 | Autor: SRNA

"Finansiranje terorista - smisao američke spoljne politike"

Regrutacija mudžahedina za tajne ratove odavno je integralni dio američke spoljne politike, a BiH i Kosovo su po mnogo čemu bili generalna proba za destabilizaciju Iraka, Libije, Sirije i Јemena, ističe profesor na Univerzitetu Otava Majkl Čošudovski.

Čošudovski, koji je direktor Centra za istraživanje globalizacije sa sjedištem u Montrealu, u tekstu na portalu "Global riserč" povlači paralelu između administracije bivšeg američkog predsjednika Bila Klintona i aktuelnog Baraka Obame.

U analizi se navodi da Obamina tajna podrška "Islamskoj državi" u Iraku i Siriji mnogo podsjeća na Klintonov podstrek militantnim islamskim bazama u BiH i na Kosovu.

Čošudovski se poziva na malo poznati kongresni izvještaj republikanaca iz 1997. godine koji pokazuje da je američka administracija u vrijeme vladavine predsjednika Bila Klintona podržala pretvaranje BiH u militantnu islamsku bazu i dovela do stvaranja takozvane militantne islamske mreže hiljada mudžahedina iz islamskog svijeta.

U ovaj projekat bili su uključeni Malezija, Pakistan, Saudijska Arabija, Sudan, Turska, kao i čitav niz radikalnih islamskih organizacija.

Klinton je, kako se navodi, u aprilu 1994. godine lično odobrio naoružavanje muslimana u BiH, a zajedno sa oružjem, usred embarga UN, u BiH je u velikom broju ulazila iranska revolucionarna garda i obavještajci, zajedno sa hiljadama mudžahedina iz cijelog svijeta, prenosi beogradska "Politika".

U tekstu se dodaje da je "bosanski kalup" ponovljen na Kosovu, da su među stranim plaćenicima koji su se tamo borili bili mudžahedini sa Bliskog istoka i iz bivših sovjetskih republika iz centralne Azije.

Čošudovski uz svoj tekst prilaže i kompletan kongresni dokument republikanaca koji potvrđuje da je Klintonova administracija sarađivala sa Al kaidom.

Finansiranjem i podrškom džihadističkih terorističkih organizacija podstiče se destabilizacija suverenih država, što je, kako se navodi, smisao američke spoljne politike.