latinica  ћирилица
14/10/2015 |  11:53 | Autor: RTRS

Vladika Grigorije u Foči: Svetosavski hram je čudesan hram (VIDEO)

Praznik Pokrov Presvete Bogorodice svečano se obilježava i u Foči.
Foča: Vladika Grigorije u Hramu Svetog Save služio Svetu arhijerejsku liturgiju - Foto: RTRS
Foča: Vladika Grigorije u Hramu Svetog Save služio Svetu arhijerejsku liturgijuFoto: RTRS

Slavlje je počelo molitveno-duhovnim sabranjem brojnih vjernika u Svetosavskom hramu na Svetoj arhijerejskoj liturgiju, koju je uz sasluženje sveštenika i đakona predvodio vladika zahumsko-hercegovački i zamjenik mitropolita dabrosankog Grigorije.

Prije devet godina na Pokrov Presvete Bogorodice osveštani su temelji hrama u centru Foče, 2012.ukrovljen je i služena Sveta arhijerejska liturgija, a od Vaskrsa 2013.godine redovna su bogosluženja.


Foča: Vladika Grigorije u Hramu Svetog Save služio Svetu arhijerejsku liturgiju (foto: RTRS)

U porti hrama podiže se česma prema projektu Predraga Ristića koji je projektovao i hram. U toku je i unutrašnje uređenje.

"Trenutno završamo pripratu koji je inače najkomplikovaniji izvedbeni arhitektonski dio hrama to su krstasti svodovi koj će ubrzo biti završeni omalterisani i okrečeni", kaže protojerej-stavrofor Nenad Tupeša starješina Svetosavskog hrama.

Ovaj hram je čudesan i Foču čini posebnom. Raduje da je sve više mladih čemu doprinosi i postojanje Bogoslovskog fakulteta i Bogoslovije – poručio je vladika Grigorije.

"Јa sam jedan od onih koji je mislio da to nije dobro mjesto za studente ali kada vidim ovaj hram i ove ljude vidim da nisam bio u pravu mislim da je za našu Republiku Srpspku prava stvar da imamo što više gradova u kojima ima života", rekao je vladika zahumsko-hercegovački i zamjenik mitropolita dabrobosanskog.

4 U porti Svetosavskog hrama, čiju su igradnju osim vjernika pomogli opština Foča, Vlada Srpske i privrednici, održava se i Pokrovski crkveno-narodni sabor.