latinica  ћирилица
14/10/2015 |  12:14 | Autor: TANЈUG

Hilari Klinton dominirala u prvoj predsjedničkoj debati demokrata

Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton, koja prema anketama važi za favorita među kandidatima Demokratske stranke za predsednika SAD, opravdala je svoju reputaciju mirnim i sigurnim nastupom u prvoj predsjedničkoj debati demokratskih kandidata, ocjenjuje francuski list "Figaro".
Predsjednička debata Demokratske stranke u Las Vegasu - Foto: AP
Predsjednička debata Demokratske stranke u Las VegasuFoto: AP

U sinoćnjem duelu u Las Vegasu sa novom zvjezdom demokratske ljevice Bernijem Sandersom, ona je zasjenila druge pretendente na mjesto američkog predsjednika, navodi se u analizi.

I Klintonova i Sanders, dva dominantna kandidata među njih pet, koristili su debatu, svako na svoj način, da se pozicioniraju - ona u ulozi nezaobilazne iskusne žene, a on u ulozi autsajdera koji bi jedini mogao da riješi ozbiljnu političku krizu u SAD jer postavlja radikalniju i smjeliju dijagnozu.

"Hilari je kompetentnija, ali je on strastveniji i njih dvoje bi činili sjajan tim", ocijenio je televizijski gledalac koga je Si-en-en odabrao da učestvuje u komentatorskoj grupi.

Hilari Klinton, čije su eventualne "greške u koracima" svi vrebali, nastupila je dobro pripremljena, sigurna u sebe i opuštena, u dvostrukoj ulozi iskusne kandidatkinje koja donosi promjene, navodi se u analizi pariskog dnevnika. Njeno učešće u debati je bilo s nestrpljenjem očekivano poslije višemjesečne kampanje koja nije bila mnogo nadahnuta, a pri tom se našla u sijenci afere sa njenim mejlovima.

Veoma oštar prema svim kandidatima, čije je slabosti i protivriječnosti sistematski razotkrio, voditelj Anderson Kuper je direktno napao Klintonovu već s početka, pitajući je da li je promijenila mišljenje o svim temama iz razloga vezanih za politički oportunizam.

Ona se energično branila, podsjetivši da je promijenila neke svoje stavove, ali da nikada nije "odstupila od svojih suštinskih vrijednosti i obećanja", a na pitanje da li je naprednjački nastrojena ili je umjerena, odgovorila je da je "naprednjak koji voli da radi".

Prema Sandersu je bila borbeno raspoložena, napadajući ga zbog isuviše slabih rezultata u kontroli naoružanja, kao i zbog protivljenja kapitalizmu i ubjeđenja demokratskog socijaliste koja je on pokušao da odbrani pozivajući se na Dansku, Švedsku i Norvešku.

"Obožavam Dansku, ali ovo su Sjedinjene Američke Države. Naš posao je da korigujemo ekscese kapitalizma, a ne da im se suprotstavljamo", rekla je Klinton.

Ne skrivajući želju za istinskom promjenom funkcionisanja sistema, Sanders se više puta tokom debate vraćao na pitanje nejednakosti i klasu milijadera koja je, kako tvrdi, "kupila političku moć".

Na temu velikih banaka i sprečavanja da one ponovo izvedu zemlju na put finansijskog fijaska, Hilari Klinton je zauzela defanzivan stav tvrdeći da ima "detaljan plan", pošto je nekoliko kandidata dovelo u sumnju njenu sposobnost unošenja novina s obzirom na njene "privilegovane veze sa Vol Stritom".

Po pitanju spoljne politike, razilaženja u stavovima su među učesnicima debate bila očigledna, pri čemu su zagovornici diplomatije i upotrebe sile "kao posljednje sredstvo" dominirali, ali je Klinton bila "ratobornija" od ostalih. Ona je, tako, ponovo iznijela ideju o zoni zabrane letenja u Siriji, što bi omogućilo SAD da Ruse nateraju da se vrate za pregovarački sto, dodavši da zna da se "vatrena debata o tome kako to postići vodi unutar administracije".

Sinoćnja debata demokratskih predsjedničkih kandidata je, u svakom slučaju, bila učtiva i usredsređena na suštinska pitanja, a učesnici su se saglasili u pogledu mnogih tema, kao što je neophodnost borbe protiv klimatskih promjena, za razliku od republikanske debate, zaključuje "Figaro".