latinica  ћирилица
14/10/2015 |  12:15 | Autor: RTRS

Banjaluka: Konferencija o unapređenju položaja žena na selu (VIDEO)

Međunarodni dan žena na selu obilježava se 15. oktobra.
Žene na selu - Foto: RTRS
Žene na seluFoto: RTRS

Cilj obilježavanja ovog dana jeste da se osnaži pozicija žena u ruralnim sredinama, ali i da žene aktivnije učestvuju u društvu.

U organizaciji DŽender centra Vlade Republike Srpske, održava se konferencija "Unapređenje položaja žena na selu u Republici Srpskoj" kroz kampanju "Ravnopravno za žene na selu".

Mirjana Lukač, direktorica DŽender centra Vlade Republike Srpske je navela da se žene na selu uglavnom odluče na pokretanje malih preduzeća koja se bave uzgojem ljekovitog bilja i gljiva ili proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda.

Prema njenim riječima, ova kampanja značajno doprinosi ostvarivanju ciljeva Akcionog plana za unapređenje položaja žena na selu u Republici Srpskoj do 2015. godine, čija je važnost prepoznata i u zemljama u okpuženju, kao prvog ovakvog dokumenta na Balkanu.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Drena Đukić rekla je da Ministarstvo svake godina podstiče formiranje novih udruženja žena sa iznosom do 5.000 KM, poslovne aktivnosti udruženja žena sa iznosom do 18.000 KM i zadruga sa iznosom do 30.000 KM.

"Ministarstvo je sa DŽender centrom učestvovalo i u obrazovanju žena u agrobiznisu da bi se ostvarili veća ravnopravnost žena i njihovo ekonomsko osnaživanje", dodala je Đukićeva.