latinica  ћирилица
14/10/2015 |  12:25 | Autor: SRNA

Nezaposlenost jedan od najvećih izazova Balkana

Nezaposlenost, koja u BiH iznosi 44 odsto, kao jedan od najvećih izazova sa kojima se suočava zapadni Balkan, biće jedna od tema Međuparlamentarne konferencije "Ekonomsko upravljanje i stvaranje novih radnih mjesta u EU i zemljama proširenja" koja će sutra i u petak, 16. oktobra, biti održana u Sarajevu.
Nezaposlenost                  (Foto:banjaluka.com) - Foto: ilustracija
Nezaposlenost (Foto:banjaluka.com)Foto: ilustracija

Iz Evropskog parlamenta, koji u saradnji sa Savjetom za regionalnu saradnju organizuje ovu konferenciju, saopšteno je da u većini zemalja nezaposlenost ima strukturne korijene - institucionalni okvir tržišta rada, faktori troškova rada i nedovršen proces tranzicije.

Negativan trend u ovoj oblasti predstavlja ozbiljan rizik za političku stabilnost zemalja.

Imajući na umu ove činjenice, EU podržava lokalne napore, finansirajući institucionalne reforme i podržavajući privredni razvoj s ciljem povećanja broja zaposlenih na Balkanu.

Konferencija u Sarajevu je dio programa podrške Evropskog parlamenta parlamentima zemalja proširenja.

Učesnicima konferecije obratiće se direktor za zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Žan-Erik Pake i generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

Osim članova Evropskog parlamenta u radu konferencije učestvovaće poslanici iz Crne Gore, Srbije, Makedonije, Albanije, BiH, samoproglašenog Kosova i Turske, akademici i predstavnici Evropske komisije i Savjeta za regionalnu saradnju.

Domaćin konferencije je Parlamentarna skupština BiH.