latinica  ћирилица
14/10/2015 |  13:29 | Autor: Rojters

Sirija: U toku velika mobilizacija za kopnenu ofanzivu

Hiljade iranskih vojnika kao i pripadnika Hezbolaha pripremaju se za kopnenu ofanzivu protiv jedinica koje se već godinama bore protiv Asadovog režima.
Sirjska vojska - Foto: AP
Sirjska vojskaFoto: AP

Iran, uz Rusiju najznačajniji saveznik Asada, spreman je za veliku vojnu ofanzivu u regionu Alepa.

Kopnenu ofanzivu Irana podržaće ruski vazdušni udari, objavio je Rojters pozivajući se na visokorangirane lokalne zvaničnike.

Ofanziva će biti usmjerena protiv različitih grupa koje se nalaze u samoj blizini sirijske granice s Turskom.

S obzirom na to da je Turska oštri protivnik ne samo Asada već i Irana, postoji bojazan da bi nova ofanziva mogla dodatno zakomplikovati situaciju.

Izvor blizak sirijskoj vladi rekao je da je već donesena odluka o pokretanju ofanzive na Alep. Na teren su pristigle hiljade iranskih boraca, a pripreme sirijske armije su u završnoj fazi.

Alep je nekad bio veliko trgovačko središte, danas je razoren, a mjesecima se u tom gradu stanje ne mijenja . Istočne dijelove grada kontrolisali su Asadovi protivnici, većinom militanti povezani s Al Kaidom, dok su zapadni dio grada kontrolisali Asadovi ljudi. Uprkos stalnim sukobima, dvije  strane su ostale oko istih linija razgraničenja.

Nekoliko hiljada Iranaca stiglo u posljednjih nekoliko dana

U napad prema Alepu nedavno je krenula i Islamska država, osvojili su nekoliko sela sjeverno od grada, a u jednom  trenutku su se približili na samo dva kilometra od centra grada.

"Pripreme za veliku bitku na tom području su u toku. Na djelu je velika mobilizacija sirijske vojske, elitnih boraca Hezbolaha i hiljada Iranaca koji su stigli u proteklih nekoliko dana", izjavio je jedan visoki funkcioner Rojtersu, dok drugi tvrdi da "više nije tajna da su hiljada Iranaca u Siriji te da je njihova uloga ovdje ključna."