latinica  ћирилица
14/10/2015 |  13:36 | Autor: SRNA

Dom naroda PS BiH: U prvom čitanju usvojeni zakoni o azilu i strancima

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je izvještaj o radu Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH za 2014. godinu, dok plan rada Nezavisnog odbora za ovu godinu nije dobio podršku delegata.
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH - Foto: SRNA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiHFoto: SRNA

Na današnjoj sjednici Doma naroda usvojen je izvještaj Predsjedništva BiH o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH u operacijama podrške miru u periodu od 1. jula do 31. decembra prošle godine.

Delegati su podržali prijedlog strategije BiH za prihvat i integraciju državljana BiH koji se vraćaju u BiH po osnovu sporazuma o readmisiji i prijedlog akcionog plana za period 2015-2018. godine, koje je pripremilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Dom naroda prihvatio je zaključak koji je predložio Zajednički kolegijum oba parlamentarna doma, a kojim se Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH obavezuje da izradi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih partija s ciljem realizovanja preporuka GREKO-a.

Podržan je i zaključak Zajedničkog kolegijuma o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za pripremu i upućivanje u parlamentarnu proceduru prijedloga zakona o parlamentarnom nadzoru.

Iz Doma naroda u ovu komisiju imenovani su Ljilja Zovko, Safet Softić i Ognjen Tadić.

Dom naroda imenovao je i troje svojih predstavnika Marija Karamatića, Sifeta Podžića i Dragutina Rodića u radnu grupu za praćenje stanja i aktivnosti u vezi s mogućom izgradnjom u Hrvatskoj odlagališta nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora, na granici sa BiH.

Danas je imenovano i više kadrova u Kancelariji za razmatranje žalbi BiH i njenim filijalama u Banjaluci i Mostaru.

Prethodno, Dom naroda je u prvom čitanju usvojio Prijedlog zakona o azilu i Prijedlog zakona o strancima, koje je u parlamentarnu proceduru uputio Savjet ministara BiH.

Predloženim zakonima razdvajaju se ove dvije oblasti kako bi se trajnije riješila pitanja migracionih tokova u BiH, uz uvažavanje međunarodnih standarda i sagledavanja mogućnosti za njihovo realno provođenje u BiH.

U prvom čitanju usvojen je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH, kojim se zabranjuje indeksiranje kredita u bilo kojoj stranoj valuti, osim u evrima.

Zainteresovanih za raspravu o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača nije bilo, a protiv su bila tri srpska delegata.

O Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o zaštiti potrošača u BiH prošle sedmice raspravljano je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kada su poslanici SNSD-a upozorili da je riječ o prenosu nadležnosti sa entiteta na BiH i materiji koja se reguliše Zakonom o obligacijama.

Dom naroda podržao je u prvom čitanju Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio poslanik SBB-a Damir Arnaut.

Ovim zakonskim prijedlogom ukidaju se naknade zaposlenima u institucijama koje se finansiraju iz budžeta BiH, Republike Srpske, Fedracije BiH, Brčko distrikta i kantona, izuzimajući visokoškolske ustanove, za rad u radnim tijelima koji obavljaju tokom radnog vremena.

Dom naroda odbacio je negativno mišljenje Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima BiH i vratio ovaj zakonski prijedlog na ponovno razmatranje ovoj komisiji. Predloženim zakonom, koji se nalazi u prvom čitanju, omogućava se ostvarivanje prava na penziju i policijskim službenicima sa prebivalištem u Republici Srpskoj koji su napunili 40 godina staža, ali ne i 65 godina starosti.

U slučaju da su ispunili uslove za penzionisanje po Zakonu o policijskim službenicima BiH, ali ne i po zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju koji važi u mjestu njihovog prebivališta, predviđa se njihovo vraćanje na posao u policijsku agenciju u kojoj su radili.

Srpski delegat Ognjen Tadić, koji je uz Darka Babalja, predlagač Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima BiH pozvao je delegate da odbace negativno mišljenje o predloženom zakonu i daju mu šansu.

Kao razlog za razmatranje ovog pitanja Tadić je istakao da postojeći zakon krši ljudska i građanska prava policijskih službenika na nivou BiH koji su stanovnici Republike Srpske.

I šef Kluba srpskih delegata u Domu naroda Sredoje Nović bio je za to da se omogući ponovno razmatranje predloženog zakona.

Ističući da je riječ o diskriminaciji jedne grupe ljudi, Nović je predložio da se od Savjeta ministara zatraži da sagledaju ovo teško pitanje i dostave cjelovito rješenje.

Dom naroda usvojio je Zakon o dopunama Zakona o prekršajima kojim se lice protiv kog je izdat prekršajni nalog, plaćanjem polovine izrečene novčane kazne u roku od osam dana od prijema prekršajnog naloga, oslobađa plaćanja ostatka kazne. Inicijator za donošenje zakona bila je Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

Praksu oslobađanja polovine kazne u roku od osam dana od prijema prekršajnog naloga odranije provode Republika Srpska i Federacija BiH i ona daje dobre rezultate.

Cilj strukturalnog dijaloga o pravosuđu između BiH i EU je otklanjanje problema i nepravilnosti u pravosudnom sistemu BiH i stvaranje uslova za njegov nezavisan i efikasniji rad, izjavio je danas u Sarajevu ministar pravde u Savjetu ministara BiH Јosip Grubeša.

Grubeša je odgovarajući na pitanje delegata Martina Raguža /HDZ 1990/, konstatovao da je pažnja medija u vezi sa ovim procesom bila usmjerena na trivijalne stvari i da nisu zabilježili napredak u domenu procesuiranja ratnih zločina.

On je potvrdio da postoji zastoj u finansiranju tužilaca koji rade na predmetima ratnih zločina, da je njih 23 na nivou BiH ostalo bez plate, a 14 je otpušteno, te dodao da je slična situacija i u tužilaštvima u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu.

Grubeša je izrazio nadu da će do kraja oktobra ovaj problem biti riješen i da će sredstva iz fondova EU ponovo biti operativna.

Raguža je interesovalo kako teče strukturalni dijalog i kakvi su njegovi rezultati.

On smatra da je ovaj proces uveliko ispolitizovan, pri čemu je u pitanje doveo i nezavisnost pravosudnih organa u BiH.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH po hitnom je postupku usvojio Prijedlog zakona o dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju, koji predviđa da u elektronski registar opština budu dopisani Stanari, opština u Republici Srpskoj osnovana u septembru 2014. godine. Zahtjev za razmatranje po hitnom postupku ovog zakona Domu naroda uputio je srpski delegat Sredoje Nović.

Obrazlažući zahtjev za hitnu proceduru Nović je naveo činjenicu da Stanari nisu u elektronskom registru opština i da se državljanima BiH sa područja ove opštine ne može odrediti jedinstveni matični broj.

Upisom Stanara u elektronski registar opština ovaj problem bio bi riješen i otklonjeno postojeće kršenje ljudskih prava, istakao je Nović.

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju treba da usvoji i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH kako bi ova dopuna stupila na snagu i Stanari bili upisani u elektronski registar opština.