latinica  ћирилица
14/10/2015 |  13:39 | Autor: SRNA

Šarović ne očekuje sankcije Energetske zajednice

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u BiH Mirko Šarović izjavio je da ne očekuje izricanje sankcija BiH na ministarskoj konferenciji zemalja članica Energetske zajednice u petak, 16. oktobra, u Tirani zbog neusaglašenih pitanja u gasnom i energetskom sektoru.
Mirko Šarović - Foto: RTRS
Mirko ŠarovićFoto: RTRS

"Nadam se zaista da BiH ni ovaj put neće pretrpjeti sankcije i da ćemo dobiti još jednu šansu. Očekujem da se prema BiH primijeni 'mekši pristup', imajući u vidu njene nadležnosti i složenu ustavnopravnu strukturu", rekao je Šarović u Sarajevu.

On je naveo će sutra u Tirani biti održan pripremni sastanak na kojem će biti riječi i o pitanjima novih direktiva iz oblasti energetske efikasnosti, nove energetske infrastrukture i drugim, od kojih javnost u BiH najviše zanima tačka dnevnog reda o sporovima u kojima učestvuje BiH, mada ima sporova i protiv Albanije i Makedonije.

"Bilo ili ne bilo sankcija, problemi u energetskom sektoru ostaju i mi sva sporna pitanja moramo rješavati, posebno ona aktuelna, a to su pitanje zakona o gasu i unošenja direktiva EU u zakonodavstvo BiH", istakao je Šarović.

Prema njegovim riječima, BiH će naredne godine predsjedavati Energetskom zajednicom i to će biti prilika za rješavanje svih tih problema.

Šarović je, pojašnjavajući problem u vezi sa donošenjem zakona o gasu, rekao da su principi energetske politike u BiH usvojeni 2008. godine, a iste godine potpisan je i sporazum između tadašnjeg Savjeta ministara BiH i entitetskih vlada.

"Te institucije tada su predstavljali Nikola Špirić, Milorad Dodik i Nedžad Branković, kada su napravili dogovor da se radi na zakonu o gasu na nivou BiH. To je tačno i to stvara probleme i meni i onim učesnicima koji danas o tome razgovaraju jer se predstavnici Energetske zajednice i međunarodne zajednice pozivaju upravo na taj sporazum i dogovor koji još nije primijenjen zbog različitih pogleda u BiH", rekao je Šarović.