latinica  ћирилица
14/10/2015 |  13:42 | Autor: SRNA

Moskva traži novu istragu o "MH17"

Šef ruske agencije za avijaciju Oleg Storčevoj izjavio je da se Moskva obratila Međunarodnoj organizaciji za civilnu avijaciju sa zahtjevom da se otvori nova istraga o obaranju malezijskog putničkog aviona na istoku Ukrajine prošle godine.
Holanđani prezentovali konačni izvještaj o letu "MH17" - Foto: AP
Holanđani prezentovali konačni izvještaj o letu "MH17"Foto: AP

Holandski Odbor za bezbjednost saopštio je u konačnom izvještaju da je avion na letu "MH17" oboren projektilom iz sistema "Buk" ispaljenim sa područja koje je bilo pod kontrolom lokalnih snaga.

Dvije trećine žrtava od njih 298 bili su državljani Holandije, zbog čega je ova zemlja predvodila istragu.

Storčevoj je rekao da se Moskva "kategorično ne slaže" sa rezultatima holandske istrage i da je apelovala da interveniše agencija UN za civilni vazdušni saobraćaj.

Ruski zvaničnik rekao je da su dokazi koji su juče prezentovani "neosnovani i pristrasni", prenosi AP.

"Pročitali smo dokument i mogu odgovorno da kažem da se ruska komisija kategorično ne slaže sa zaključcima iz tog izvještaja. Oni su fundamentalno pogrešni. Nivo iracionalnosti u izvještaju prevazilazi sve granice", rekao je Storčevoj.

On je dodao da Moskva podržava zaključak u završnom izvještaju da ukrajinska strana snosi punu odgovornost zato što nije zatvorila vazdušni prostor u vrijeme trajanja vojnih aktivnosti koje potencijalno mogu biti opasne po civilne avione, prenosi "Sputnjik".

"Nepostojanje karakteristika udara u obliku leptira potpuno isključuje umiješanost vojne opreme koja pripada Rusiji u katastrofi `boinga 777`", naglasio je Storčevoj.

On je dodao da stvarni ostaci hemikalija poslije eksplozije projektila iz sistema "Buk" nemaju ništa zajedničko sa podacima prezentovanim u holandskom izvještaju.